La Gomera je z nejhoršího venku a líže si rány

Madrid - Požár na jednom z Kanárských ostrovů La Gomeře se díky změně směru větru přestal po jedenácti dnech šířit. Hoří už jen na severu ostrova. Meteorologové navíc slibují pokles teplot, což by zápolení s požárem mělo rovněž usnadnit. Oheň způsobil tamním hotelům a restauracím ztráty, naprostá většina turistů zrušila rezervace. La Gomera začíná sčítat škody.

Plameny na ostrově spálily čtyři tisíce hektarů, včetně části národního parku Garajonay. Zničily desítky domů a hlavně vyhnaly turisty. Celkem úřady do provizorních center evakuovaly pět tisíc lidí. Skoro 1 400 jich tam ještě zůstává.

Pláže na ostrově jsou skoro prázdné, místní taxikáři marně čekají na zákazníky. Úbytek cizinců je vidět i v restauracích, kde leckdy vaří místo pro turisty hasičům – obsluhují je dobrovolně a zadarmo. Po silnicích se místo turistů prohánějí hasičská auta. „V naší půjčovně zrušilo svou rezervaci vozu 90 procent lidí. Kvůli ohni nebudeme mít finanční rezervu na zimu,“ říká zaměstnankyně půjčovny aut Beatriz Cruzová.

Požár na La Gomeře se přestal šířit (zdroj: ČT24)

Španělsko je letos v létě vystaveno větším rizikům požárů kvůli nezvykle suché zimě, která byla v tomto ohledu nejhorší za posledních 70 let. Koncem července zničil rozsáhlý požár v Katalánsku na severovýchodě země na 13 000 hektarů porostů, čtyři lidé přitom přišli o život. Vůbec nejhorší požár zpustošil počátkem července na 50 000 hektarů půdy v oblasti Valencie na východě Španělska. Ekonomika La Gomery stejně jako celých Kanárských ostrovů přitom stojí hlavně na cestovním ruchu. Místní proto doufají, že se oheň už nevrátí a nezkazí jim začátek hlavní turistické sezony.