Taliban zaútočil na leteckou základnu v Pákistánu

Islámábád – Letecká základna Kamra na severozápadě Pákistánu se dostala pod palbu, když na ni zaútočila skupina útočníků ozbrojených puškami a raketomety. Část základny začala hořet, bezpečnostním silám se ale podařilo útok odrazit a poškozeno bylo pouze jedno letadlo. Při několikahodinové bitvě zahynulo devět ozbrojenců a jeden voják. K akci se přihlásila pákistánská odnož hnutí Taliban, která je blízká teroristické síti al-Káida.

Útočníci pronikli na základnu Kamra ležící asi 85 kilometrů severozápadně od Islámábádu kolem druhé hodiny ranní. K základně se přiblížili skrytí tmou a přelezli třímetrovou zeď chráněnou ostnatým drátem. Bezpečnostní síly zahájily střelbu, když se sebevražední útočníci ve vestách napěchovaných výbušninami přiblížili k hangárům. To vyprovokovalo další ozbrojence čekající za zdmi základny k palbě z granátometů. Střelou do ramene byl během útoku zraněn i velitel základny kapitán Muhammad Azam, část základny začala hořet. V intenzivním boji padlo osm útočníků, tělo devátého, který se vyhodil do povětří, bylo později nalezeno nedaleko objektu.

„Jsme hrdí na tuto operaci. Naše vedení rozhodlo o přepadení základny Kamra již před dlouhou dobou,“ uvedl telefonicky mluvčí Talibanu Ehsanulláh Ehsan. Podle něj byla akce odplatou za smrt vůdce pákistánského Talibanu Baitulláha Mahsúda při útoku amerického bezpilotního letounu v roce 2009 a za zabití šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina v loňském roce.

Velká základna Kamra je domovským přístavem různých stíhacích letounů, včetně stíhaček F-16. V jejím areálu je i závod na výrobu letadel a dalších zbrojních systémů. Mluvčí základny popřel spekulace, že se v komplexu nacházely jaderné zbraně. Sebevražední atentátníci podnikli poblíž základny útoky již v letech 2007 a 2009, její obranu však prý tehdy neprorazili.