Azáz po náletu: Obyvatelé hledají v tichosti své mrtvé

Azáz - Severosyrský Azáz dostal od režimu v Damašku tvrdou lekci. Ještě ve středu dopoledne se tam válka zdála být vyhraná. Alespoň to mnozí obyvatelé města tvrdili zahraničním novinářům. Teď ti samí lidé hledají své mrtvé blízké. Včerejší nálet na zjevně civilní cíle nepřežilo nejméně 46 lidí. Damašek teď kvůli němu čelí tvrdé mezinárodní kritice. Na místě byl i redaktor zahraniční redakce ČT Jan Moláček.

Po horečné aktivitě noci přišel rezignovaný klid dne. Lidé stále prohledávají trosky domů, na které dopadly rakety. Pořád není jasné, kolik celkem obětí si včerejší útok vyžádal.

Útok byl mířen na civilisty, ozbrojenci ve městě nebyli, tvrdí místní
 
Desítky rukou se prohrabávaly sutinami, další dobrovolníci přiváželi nedostatkovou naftu, aby udrželi v provozu bagr a osvětlení. Další jen stáli kolem a nevěřícně se dívali na zbytky obytných domů. „Vyhrabáváme těla a kusy masa. Tady nebyla žádná armáda, žádní ozbrojenci,“ prohlásil jeden z obyvatel Azázu.

Azáz po bombardování
Zdroj: ČT24

Sanitky s desítkami zraněných mířily do Turecka, do nemocnice ve městě Kilis. Hraniční přechod zaplavila také další vlna uprchlíků. Ke skupinám z Halabu, které přicházejí neustále, se v obavách z dalšího útoku už v noci přidaly i stovky obyvatel Azázu, hlavně žen a dětí.
„Utíkáme do Turecka před naší teroristickou vládou,“ konstatovala jedna z uprchlic.

Obchody zůstaly zavřené

Muži strávili noc pátráním po mrtvých. Trosky se uklízely jen na několika místech. Ulice se vylidnily a téměř žádný obchod neotevřel - asi i proto, že tlaková vlna poškodila budovy skoro po celém městě. V tom samém městě, které bylo ještě ve středu výkladní skříní úspěchů syrské revoluce. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)