Barma zrušila cenzuru, filmy ale raději ještě bude kontrolovat

Rangún - Barma dnes po padesáti letech oficiálně zrušila cenzuru médií. Padla tak omezení týkající se především politických a náboženských témat. Barmské úřady oznámily, že novináři už nebudou muset svou práci dávat cenzorům ke kontrole před publikováním, podle agentury AFP ale budou kontrole nadále podléhat filmy. Jde o další z reformních kroků civilní vlády, která loni nastoupila po vojenské juntě. V reakci na změny v Barmě západní země pozastavily většinu sankcí vůči tamnímu režimu kromě zbrojního embarga.

Média se postupně těšila čím dál větší svobodě od loňského března, kdy moc v Barmě převzala civilní vláda. Nyní ministerstvo oficiálně oznámilo, že „cenzura všech místních publikací se ruší počínaje 20. srpnem 2012“.

Hollywoodské Twentieth Century Fox je prvním velkým americkým filmovým studiem za poslední desetiletí, které oficiálně uvedlo svůj snímek na plátna kin v Barmě. Oním filmem se stal Titanic 3D, který se tento víkend začal promítat v kině v centru Rangúnu. Všechna sedadla byla při páteční premiéře vyprodaná, ale to je případ všech zahraničních filmů. Navzdory ekonomickým sankcím měli místní diváci nicméně k západním filmům snadný přístup. Všeobecně dostupné jsou v zemi pirátské kopie na DVD, které se také často promítají i v místních kinech.

Poté, co v loňském roce převzala vládu přinejmenším formálně civilní vláda, se na svobodu dostala část politických vězňů, zmírnila se omezení svazující ruce médiím a začala modernizace ekonomiky po desetiletích tvrdé vojenské vlády. Na to zareagovaly západní země, které stahují sankce a uvolňují možnost investování na tomto slibném trhu se zhruba 60 miliony obyvatel.

Vydáno pod