Ruští mravokárci utahují šrouby: Nebudou nafukovací panny ani přemíra erotiky

Petrohrad – Po zákonu proti propagaci homosexuality chystá poslanec ruské vládní strany Jednotné Rusko Vitalij Milonov další podobně spornou normu. Organizátorům všech koncertů, večírků a dalších společenských akcí chce nařídit, aby návštěvníky předem varovali před erotickými či násilnými scénami ve svém programu. Petrohrad vůbec v poslední době vytáhl do boje proti přemíře erotiky: po tažení proti homosexuálům a Madonně teď tamní úřady například zakázaly i tradiční závody na erotických nafukovacích pannách.

Milonovovi dodal odvahu úspěch v jeho boji proti americké popové hvězdě Madonně, která svým nedávným koncertem v Petrohradě zavdala příčinu k lavině žalob. Na místní soudy už jich podle ruských médií dorazilo přes 140, přičemž mnozí ze stěžovatelů požadují milionové kompenzace za újmu, kterou americká zpěvačka konzervativním Rusům způsobila okázalou obhajobou práv homosexuálů.

Právě Madonnin koncert inspiroval Milonova k sestavení návrhu nového zákona. „Tančila na kříži, imitovala sebevraždu. To všechno viděli nezletilci, jejichž rodiče nebyli předem varováni,“ vysvětlil ruským novinářům své pohnutky. Na koncert vyslal tým svých stoupenců, kteří měli morální prohřešky americké hvězdy dokumentovat.

Madonna na petrohradském koncertu 9. srpna veřejně kritizovala Milonovův zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží. Kontroverzní právní předpis platí kromě Petrohradu už v dalších nejméně pěti ruských regionech a nadšené stoupence prý má i v celostátním parlamentu.

Na nafukovacích pannách se závodit nebude

Petrohradské úřady zakázaly také kuriózní plavecký závod, jehož účastníci každoročně měří síly, kdo na erotické nafukovací panně nejrychleji uplave kilometrovou vzdálenost v peřejích řeky Vuoksa. Podle původního plánu se závodit mělo tuto sobotu, a to už podesáté. "Závody Bubble Baba Challenge 2012 jsou zakázány! Soutěž se letos neodehraje,„ oznámili na své webové stránce organizátoři. “Omlouváme se všem potenciálním účastníkům a hostům… Na shledanou v roce 2013!" Loňského ročníku se zúčastnilo už 543 plavců ve věku od 15 do 59 let, včetně účastníků z Finska nebo Francie.

Okresní úřady odmítly závod konaný pod heslem „gumová žena není nic víc než přepravní prostředek“ povolit, oficiálně kvůli stavebním pracím a vysoké hladině řeky. Ale organizátoři po obhlídce situace na místě nabyli podezření, že „v éře růstu opozičních nálad ve společnosti“ se úřady snaží zakázat jakékoliv masové podniky. Ještě v červnu byl na stejném místě v obci Losevo zrušen vodácký festival, který se tu také pořádal dlouhé roky.

Americký kongresman se koupal nahý v Galilejském jezeře

Trochu z jiného, i když podobného soudku je skandál amerického republikánského kongresmana Kevina Yodera, který se při návštěvě Izraele koupal nahý v Galilejském jezeře. Řada křesťanů přitom jezero považuje za svaté místo, protože podle bible zde Ježíš chodil po vodě. K události došlo loni, když byl Yoder spolu s 21 dalšími kongresmany na parlamentní návštěvě Izraele. Zatímco jeho kolegové se převlékli do plavek, kansaský poslanec se rozhodl skočit do jezera nahý. Teprve nyní se však celá záležitost dostala do médií. Yoder už se za případ omluvil.

Kevin Yoder
Zdroj: US House of Representatives/Wikipedia

Koupání v Galilejském jezeře je povolené. Podle místních úřadů však veřejnou nahotu zákony zapovídají a Yoder by tak ještě po roce mohl v této věci čelit obvinění. Aféra však zřejmě nijak neovlivní jeho šance na znovuzvolení do Sněmovny reprezentantů, protože demokraté proti němu v jeho okrsku nepostavili protikandidáta.