Podporou Obamy jste mě zklamal, vzkazuje McCain Powellovi

New York - „Generále Powelle, jste pro nás zklamáním. Obhajobou zcela jasně nejvíce neschopné zahraniční politiky, kterou jsem zažil během svého života, jste dále poškodil svůj odkaz,“ prohlásil republikánský senátor a nekdejší kandidát na prezidenta USA John McCain. Reagoval tak na skutečnost, že bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell opět podpořil v souboji o Bílý dům prezidenta Baracka Obamu, přestože se prý nadále cítí být republikánem. Hodlá hlasovat pro Obamu, protože se mu prý za čtyři roky podařilo změnit zemi k lepšímu.

Powell připomněl, že když Obama nastoupil do úřadu, hrozil finanční kolaps, zánik automobilového průmyslu a USA přišly jen během prvního měsíce vlády nové administrativy o 800 000 pracovních míst. „Během několika let jsem viděl návrat stability do finančního sektoru. Po čtyřech letech také začíná oživovat trh s bydlením. Roste důvěra spotřebitelů,“ uvedl generál, který pro současného prezidenta hlasoval už ve volbách v roce 2008, kdy byl jeho soupeřem právě McCain.

Powell také ocenil Obamovu zahraniční politiku: kladně hodnotí ukončení války v Iráku, prezidentův plán na postupný odchod z Afghánistánu či jeho úspěchy při ochraně Spojených států před teroristy. Kritizoval naopak republikánského kandidáta Mitta Romneyho, který podle něj často mění názory na zahraniční politiku, když například v pondělní prezidentské televizní debatě říkal něco jiného než předtím. „Nejsem si zcela jistý, s jakým Romneym bychom měli ve vztahu k zahraniční politice tu čest,“ řekl. Nelíbí se mu ani návrhy republikánského kandidáta na domácí půdě. Vadí mu, že Romney slibuje nižší daně, aniž má plán, jak nahradí výpadek příjmů.