Kvůli Sandy se stěhují volební místnosti

Washington – I týden po hurikánu Sandy zůstává skoro půldruhého milionu Američanů bez proudu. Desetitisíce lidí v New Yorku se navíc v mrazivém počasí nemají kam vrátit. Na druhou stranu ale úřady poprvé od smršti otevřely školy. A snaží se zajistit, aby všichni, koho pohroma postihla, mohli zítra volit.

Přes obrovské nasazení elektrikářů zůstává víc než milion lidí pořád bez proudu. Polovina z nich žije v New Jersey. „Stále jsem doma bez elektřiny. Nejsem z toho šťastný. Moje žena taky ne. Ale tak to je. Musíme být všichni trpěliví,“ říká sám guvernér Chris Christie. 

Trpělivost ale promrzlým lidem bez světla a hlavně tepla dochází. Krby a přímotopy nestačí, zvlášť když teploty klesají pod nulu. Sprchou nadávek zalili obyvatelé jedné z nejpostiženějších oblastí i starostu New Yorku, který se přijel podívat, jak postupují úklidové práce. 

Dobrovolníků přitom neubývá. Do boje s následky katastrofy se zapojili i účastníci zrušeného nedělního maratonu. Úřady mezitím sčítají škody. Živel zničil majetek za 30 až 50 miliard dolarů. 110 lidí zemřelo.

Úřady se snaží, aby Sandy nenarušila volby (zdroj: ČT24)

Úřady se snaží, aby následky hurikánu Sandy co nejméně ovlivnily zítřejší volby. Starosta New Yorku Michael Bloomberg městskou volební komisi označil za „nefunkční“ a vyzval ji, aby voliče lépe informovala o tom, kam se přemístily volební místnosti. V okresu Monmouth v New Jersey volební adresy změnili ve 29 městech a obcích. 

Právníci varují, že přesuny na poslední chvíli může prohrávající kandidát použít jako argument v případném sporu o výsledek voleb. „Ďábel je v detailech a není sporu o tom, že změny v pravidlech mohou být živnou půdou pro ty, kdo budou chtít napadnout volební výsledek,“ řekl odborník na volební právo Angelo Genova. 

Úřady státu New Jersey, který nejvíce utrpěl superbouří Sandy, se rozhodly zvýšit volební účast tím, že dají obyvatelům zvlášť těžce postižených oblastí možnost hlasovat prostřednictvím elektronické pošty. Takové opatření má ale i své kritiky. 

V den voleb by navíc na východní pobřeží Spojených států měla udeřit další bouře. Předpovídají to meteorologové z Národní meteorologické služby. A i když by neměla být tak silná, odborníci varují, že by se mohly ještě zhoršit následky řádění superbouře Sandy. 

Nová bouře by s sebou měla přinést silné větry především na pobřeží. Bouře provázená větrem o rychlosti 48 až 65 kilometrů za hodinu by do oblasti i do New Yorku mohla přinést sněžení, které postupně přejde do silného deště. Nejsilněji by měla bouře udeřit na Long Island. Směrem do vnitrozemí pak bude vítr slábnout. Odborníci nicméně varují před hrozbami nových záplav nebo erozemi na plážích.