Posádka lodi s Kellnerovým zlatem je stále nezvěstná

Moskva - Ruská záchranná loď Rubin hledá posádku nákladní lodi Amurskaja u pobřeží Šantarských ostrovů v Ochotském moři. Těla devíti námořníků se nenašla a pátrací týmy předpokládají, že mohou být ještě naživu - přežít mohli v záchranných člunech. Jeden poškozený záchranný člun se dnes našel poblíž místa nehody, byl ale prázdný. Navíc není jasné, zda patřil k lodi Amurskaja, jež se potopila koncem října i s nákladem zlaté rudy z nalezišť, která spoluvlastní Petr Kellner. Vrak objevili potápěči ve středu.

Několik záchranářských týmů pátrá i v pobřežních oblastech, do akce se zapojily i vrtulníky Mi-8 a vlečný člun Sachalinněfť. Loď potopenou v hloubce 25 metrů zkoumají potápěči. Už ve středu pronikli do nitra lodi, žádná lidská těla ale nenašli. Nyní chtějí do kýlu lodi prořezat otvory, aby do ní mohli lépe proniknout. V oblasti je nepříznivé počasí, vane prudký vítr a sněží.

Loď Amurskaja na své poslední cestě převážela zlatou rudu ze sibiřských nalezišť, která patří společnosti Polymetall. Jejím spoluvlastníkem je český miliardář Petr Kellner. Asi 160 kilometrů od břehů Chabarovského kraje vyslala loď signály SOS, ale pátrání po jejím osudu bylo dlouho bezvýsledné. Podle ruských expertů je možné, že v bouřlivých vlnách se náklad rudy mohl sesunout na jednu stranu nákladního prostoru a loď nabrala vodu. Váha nákladu přesahovala o téměř 150 tun přípustnou hodnotu.