Dozvuky sahají Polákům do svědomí

Varšava - Velké emoce budí v Polsku nový film inspirovaný polským masakrem Židů za druhé světové války. Snímek Dozvuky režiséra Wladyslawa Pasikowského otevírá temnou kapitolu polské historie. V roce 1941 vesničané v Jedwabném upálili zaživa několik set židovských sousedů a rozkradli jejich majetek. Téma je v Polsku dodnes kontroverzní a nový film hned vzbudil ostrou kritiku.

Dozvuky otevírají temnou stránku válečné historie. V předválečném Polsku žila velká židovská komunita. Drtivá většina z ní zahynula v nacistických táborech. Pár stovek mají ale na svědomí polští vesničané. Ti využili války a židovské sousedy připravili o život i majetek. 

Dariusz Jablonski, producent filmu:

„To téma je posledním velkým tabu současné polské společnosti.“

Dozvuky dostávají třaskavé téma poprvé na filmové plátno. Režisér Pasikowski vypráví příběh jako dramatickou srážku dvou zvědavců a semknuté vesnické většiny. V polských pravicových kruzích už si ale nový snímek vysloužil ostrou kritiku. „Je skandální, že takový film dostal finanční podporu polské vlády,“ říká šéf pravicové opozice Jaroslav Kaczyński. 

V médiích a na internetu se dokonce objevily články, které ostře urážejí jednoho z hlavních představitelů filmu – Macieje Stuhra. Mluví se o něm jako o zrádci národa. Jenže ten na to říká: „Poláci si zvykli na roli oběti, kterou bili Němci nebo Rusové, už ale nechceme mluvit o tom, že máme taky něco na svědomí.“ 

Veřejnou podporu filmu Dozvuky už vyjádřili slavný režisér Andrzej Wajda i polský ministr kultury.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)