„Lety smrti“ argentinské junty znovu před soudem

Buenos Aires - V Argentině začal největší soudní proces ohledně zločinů, které byly spáchány za vlády vojenské junty v letech 1976 až 1983. Osmašedesát osob čelí 800 obvinění z únosů, mučení a vražd. Soud, před nímž má vypovídat na 900 svědků, by mohl trvat až dva roky a očekává se řada doživotních trestů. Represe v Argentině si vyžádaly podle ochránců lidských práv na 30 000 mrtvých a zmizelých, těla mnohých se dosud nenašla. Zhruba 5 000 lidí bylo tajně uvězněno v budově námořní školy v metropoli Buenos Aires, přežily jen stovky zadržených. V objektu je nyní muzeum na památku všech obětí junty.

Pozornost médií budí především případy osmi souzených pilotů takzvaných letů smrti, při nichž byly shazovány do Atlantského oceánu stovky odpůrců diktatury. Oběti byly nejprve zdrogovány a poté vyhazovány nahé z letadel. Tuto formu popravy zvolili představitelé junty i pro dvě francouzské jeptišky a tři argentinské zakladatelky skupiny matek pátrající po zmizelých příbuzných. Mezi osmi obviněnými piloty je Julio Poch, někdejší argentinsko-nizozemský zaměstnanec nízkonákladové nizozemské letecké společnosti Transavia, filiálky Air France a KLM. V září 2009 byl zatčen ve Španělsku, které ho na žádost Buenos Aires vydalo Argentině.

Kromě pilotů se pozornost upírá také na bývalého kapitána vojenského námořnictva Alfreda Astize, přezdívaného „plavovlasý anděl smrti“. Jako agent junty pronikal do skupinek odpůrců režimu, aby identifikoval osoby, které měly být unesené a zavražděné. Pronikl i do skupin matek, které se domáhaly od úřadů objasnění osudu svých blízkých. Vydával se totiž za bratra jedné nezvěstné ženy. Podobně „odhalil“ v řadách odpůrců i obě francouzské jeptišky.

Vydáno pod