Zprávy z Koreje: Sever mění vojáky, jih neodpálil ani napočtvrté

Pchjongjang/Soul - Severokorejský vůdce Kim Čong-un odvolal po pouhých sedmi měsících ve funkci dosavadního ministra obrany Kim Čong-gaka. Toho vystřídal armádní velitel Kim Kjok-sik - jestřáb komunistického režimu, který podle všeho řídil dva útoky na jihokorejské cíle, při nichž v roce 2010 přišlo o život 50 Jihokorejců. Pokud bude jmenování Kim Kjok-sika ministrem lidových ozbrojených sil oficiálně potvrzeno, bude to již třetí změna v čele severokorejského obranného resortu od nástupu Kim Čong-una k moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila loni v prosinci.

Generál Kim Kjok-sik údajně velel jednotce, která v roce 2010 torpédovala jihokorejskou korvetu, na jejíž palubě zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Kim Kjok-sik prý v témže roce rovněž řídil ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti. „Kim posiluje svou vládu nad ozbrojenými silami nahrazováním dosavadních generálů svými věrnými stoupenci,“ říká Jang Mu-čin z oddělení severokorejských studií na univerzitě v Soulu.

Jihokorejská raketa Korea Space Launch Vehicle-1 neeodstartovala
Zdroj: ČTK/AP/Shin Jun-hee

Jižní Korea nevyslala družici ani napočtvrté

Jižní Koreji se znovu nepodařilo vyslat na oběžnou dráhu Země vlastní satelit. Start rakety Korea Space Launch Vehicle-1 zmařila technická závada odhalená těsně před odpálením. Jde již o čtvrtý neúspěšný pokus o umístění satelitu na orbitu, o něž se Soul pokouší ve snaze zařadit do elitní skupiny zemí, které to dokázaly.

První pokus o start satelitu Naro-1 se nezdařil v roce 2009, kdy se raketa nedokázala odpoutat od země. Druhý pak následoval předloni, kdy raketa explodovala 137 vteřin po startu, aniž dosáhla oběžné dráhy. Napotřetí to Soul zkusil 26. října, i tehdy byl start zrušen na poslední chvíli. Důvodem nového odkladu startu byly stejně jako v říjnu problémy s pohonným systémem. 

Jihokorejský raketový program dráždí Severní Koreu, která považuje za nespravedlivé, že je terčem sankcí OSN kvůli svému odpalování raket dlouhého doletu. KLDR prohlašuje, že tyto rakety jsou součástí jejího kosmického programu s cílem vyslat severokorejský satelit na oběžnou dráhu. Kritici jsou nicméně přesvědčeni, že Pchjongjang tímto způsobem testuje své balistické rakety dlouhého doletu. Poslední severokorejský raketový pokus v dubnu neuspěl. Nejnovější americké satelitní snímky severokorejské odpalovací raketové základny naznačují, že KLDR možná nyní chystá novou raketovou zkoušku.