Školské odbory Ficův návrh odmítly, přesto už stávkovat nebudou

Bratislava - Slovenští odboráři odmítli kompromisní vládní nabídku na zvýšení platů učitelů, v časově neomezené stávce zaměstnanců školství ale přesto nehodlají pokračovat. Místo toho svolají příští týden do několika měst demonstrace nespokojených učitelů, pokud se do té doby s vládou nedohodnou. Dál žádají 10 procent a každoroční navýšení prostředků do školství minimálně o tři desetiny procenta HDP. Školy stávku už minulý týden po třech dnech až na výjimky přerušily.

Levicový kabinet premiéra Roberta Fica odmítl požadované desetiprocentní zvýšení platů učitelů, slíbil ale odborům pětiprocentní zvýšení platů, což by si v příštím roce vyžádalo kolem 60 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun). Další peníze na platy by školy měly získat pouze přerozdělením balíku peněz, který už nyní směřuje do školství. To by znamenalo, že si učitelé přilepší asi o 7,5 procenta.

„Rada (odborového svazu) pokládá návrh za neadekvátní, návrh nesplňuje požadavky,“ řekl Ondek. Rozhodnutí nepokračovat ve stávce odůvodnil tím, že v období před Vánocemi odbory nechtějí komplikovat situaci rodičům žáků. Odbory nicméně neodmítly nabídku Ficova kabinetu, aby pedagogové starší 55 let s alespoň 25letou praxí získali definitivu, tedy ochranu před propuštěním.

Zatím není jasné, zda s rozhodnutím odborů nepokračovat ve stávce budou souhlasit všechny školy. Část učitelů zejména z Bratislavy kritizovala už rozhodnutí stávkového výboru přerušit stávku a v protestní akci pokračovala štafetovou formou. Na několika shromážděních uspořádaných v Bratislavě a Trenčíně požadavky nespokojených pedagogů podpořily i stovky studentů. K úřadu vlády dnes přišli demonstranti ve chvíli, když ještě nevěděli, zda vedení odborů na nabídku vlády nekývne. Odbory jednaly pět hodin, nakonec ale řekly jasné ne. Zástupci učitelů i nepedagogických zaměstnanců škol chtějí s premiérem ještě jednat. Robert Fico ale dál ustoupit nechce a tvrdí, že v době krize a napjatého rozpočtu víc rozhodně přidat nemůže. Odbory přitom nežádají jen zvýšení platů, ale také řešení problémů celého školství a jeho financování.

Platy učitelů na Slovensku patří k nejnižším ve srovnání s jejich kolegy v zemích sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Mzda zaměstnanců ve slovenském školství podle odborů dosahuje 662 eur (16 700 korun) měsíčně, což je o 15 procent méně než průměrný výdělek v zemi pod Tatrami.

Vydáno pod