Ukrást krávu je v Kyrgyzstánu horší než unést dívku

Biškek - V Kyrgyzstánu skončil měsíc boje proti unášení nevěst. Tato stará tradice středoasijskou republiku stále neopouští, i když se nejchudší postsovětská země snaží být moderním státem. Teď chce kyrgyzský parlament změnit zákon, aby únosci dostávali tvrdší tresty, v zemi je ale stále větší zločin ukrást dobytče než ženu.

Svoje muže si nevybírá až pětina Kyrgyzek. Žijí v nucených svazcích, které často začínají právě únosem mladé dívky. Nucené sňatky většinou posvětí duchovní, přesto z nich víc než polovina žen uteče. Strach a pocit provinění je ale neopouštějí. Za poslední tři roky potkal podobný osud na 24 tisíc kyrgyzských žen a dívek, z nichž některé ještě byly nezletilé. „Jen 40 procent dívek v manželství zůstane, 34 procent pak se svými únosci nemá žádné vztahy,“ upřesňuje ředitelka nevládní organizace Open Line Munara Beknazarovová.

Ženy ani jejich rodiny většinou únosy úřadům nehlásí. Obvykle to nemá smysl, protože v zemi je tradice silnější než zákon – dodnes je tu větší zločin ukrást krávu než unést dívku. Proti tomu vedou aktivisté kampaně už několik let. Teď se sice konečně dostal problém i do parlamentu, ale zatímco tresty za krádež skotu kyrgyzští poslanci jednotně odkývali, změny ohledně únosů a trestů za ně se nekonečně protahují. Hodně poslanců je proti a kyrgyzský parlament je věrným zrcadlem názorů, které panují i mezi lidmi na ulici. A jak varují ochránci lidských práv – v zemi s tak křehkou legislativou jdou zákony často obejít známostmi a penězi.

Kyrgyzstán: unesené nevěsty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod