Odpůrci Mursího se dostali až k prezidentskému paláci, referendum odloženo

Káhira - Egyptská volební komise odložila začátek hlasování v referendu o ústavě pro Egypťany v cizině ze soboty na středu. Dává tak čas k řešení krize. Odpůrci prezidenta Muhammada Mursího se v Káhiře znovu vrhli na prezidentský palác. Prorazili tady bariéru a s vlajkami vylezli na tanky. Do protestů v Egyptě se po odpolední modlitbě zapojily tisíce lidí. Demonstrovalo se jak v Káhiře, tak i v Luxoru a Alexandrii. Mursího odpůrci odmítli prezidentovy výzvy k celonárodnímu dialogu a dál žádají zrušení prezidentových dekretů, kterými posílil svou moc. Podle viceprezidenta Mahmúda Mekkího je prý Mursí ochoten referendum odložit, pokud se opozice nebude snažit zpochybnit politické konzultace.

Asi deset tisíc odpůrců prezidenta Mursího dorazilo večer k prezidentskému paláci. Ten od čtvrtka chrání zátarasy z ostnatého drátu, vojáci, tanky i obrněné vozy. Lidé natlačení do jedné z ulic vedoucích k paláci přestříhali ostnatý drát a dostali se znovu až k sídlu prezidenta. Na místě zasahují jednotky republikánské gardy.

Nejhorší nepokoje od svržení Mubaraka trvají už dva týdny od chvíle, kdy Mursí dekretem posílil vlastní pravomoci. Krátce po krvavých střetech se prezident objevil na televizní obrazovce, kde vyjádřil lítost nad oběťmi nepokojů. Namísto opozicí požadovaných ústupků jen bez podrobností nabídl další jednání. „Vyzývám všechny k produktivnímu dialogu. S cílem dosáhnout dohody, která sjednotí národ, můžeme překonat zábrany a konflikty a nastoupit cestu částečné nebo úplné shody,“ řekl v projevu Mursí. Žádné konkrétní návrhy k řešení krize ale prezidentův projev neobsahoval.

Výzva k lidem vyzněla naprázdno, následovaly ji další protesty poblíž prezidentského paláce. „Rozhodně nebyla namířená vůči opozici tak, aby tam byl smířlivý tón nebo nabídka kompromisu. Pozval sice předáky na jednání, ale rozhodně nevyhověl žádnému požadavku opozice,“ uvedl pro ČT arabista Štěpán Macháček.

Nepokoje odstartovaly dekrety

Mursí odmítá zrušení sporného výnosu a nehodlal ustoupit ani v otázce referenda plánovaného na 15. prosince, ve kterém se rozhodne o kritizované ústavě. Jeho konání ale odložila volební komise. Opozice po Mursím žádala, aby svůj dekret zrušil, referendum odvolal a ústavu přepsal. Podle islamistů je ale dekret nezbytný k tomu, aby egyptská justice s kořeny v Mubarakově éře nesabotovala reformy.

Demonstrace od středy přerůstají v tvrdé střety. Nepřežilo je sedm lidí a zraněných jsou stovky. Včera davy zaútočily na centrály Mursího domovského Muslimského bratrstva v Káhiře a zapálily ji. K podobným útokům došlo podle zpráv médií i v jiných městech. Několik tisíc lidí se shromáždilo nedaleko prezidentského paláce v Káhiře a v urážlivém gestu kynuli prezidentovi botami. „Neodejdeme, ať odejde on,“ skandovali demonstranti.

Přívrženec Mursího vede chvalozpěvy na prezidenta po včerejších masakrech
Zdroj: ISIFA/Ed Giles/Getty Images

Obama: Obě strany musí spolu začít bez podmínek jednat

Mursímu ve čtvrtek telefonoval americký prezident Barack Obama, aby vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad smrtí lidí protestujících proti vládě Muslimského bratrstva. Obama podle mluvčího Bílého domu vyjádřil názor, že obě znesvářené strany by měly zahájit dialog bez předběžných podmínek.

„Všichni političtí vůdcové Egypta by měli dát svým stoupencům najevo, že násilí je nepřijatelné,“ řekl Obama Mursímu. Přivítal výzvu egyptského prezidenta k dialogu, ale upozornil, že podobný dialog by se měl vést bez předběžných podmínek. „Stejné stanovisko by měli zaujmout i představitelé opozice,“ konstatoval prezident.