Filipíny se probouzí z noční můry tajfunu Bopha

Manila – Filipíny se jen velice pomalu vzpamatovávají z úderu ničivého Tajfunu Bopha, který v úterý zasáhl jih souostroví. Počet obětí ničivého živlu překročil 500 mrtvých a 400 dalších osob se stále pohřešuje. Více než 300 000 obyvatel ztratilo v důsledku bouře své domovy a tísní se v přeplněných evakuačních centrech nebo se uchýlilo ke svým příbuzným. Postižení jsou závislí na potravinové a další pomoci, kterou do oblasti dodávají vláda a humanitární organizace.

Záchranáři mezitím pátrají po dalších mrtvolách pod troskami a přívaly bahna, které zaplavily zemědělské údolí na jihu Filipín. K nalezení případných přeživších pomáhají záchranářům psi, dnes byla ale zatím ze sutin vytažena pouze bezvládná těla.

Město New Bataan, jež stálo přímo v cestě ničivému živlu, navštívil filipínský prezident Benigno Aquino. „Chci vědět, jak k této tragédii došlo a jak zabránit jejímu opakování,“ řekl prezident místním občanům, kteří se shromáždili uprostřed zporážených kokosových palem a domů se strhanými střechami, aby ho vyslechli. „Někteří viní přírodní síly, jiní ilegální těžbu. Zjistíme, proč stojí domy v místech vystavených živelním pohromám,“ dodal.

Vládní mapy ukazují, že zemědělské město New Bataan s 45 000 obyvateli bylo vybudováno v roce 1968 v oblasti, která byla označena za „vysoce náchylnou k povodním a sesuvům půdy“. Většina obětí pochází z údolí obklopeného příkrými svahy a protkaného řekami.

Záplavy byly tak rozsáhlé, že nejvíc lidí nakonec zahynulo v objektech považovaných za bezpečné, včetně dvou nouzových útulků. Vláda sice vydala před tajfunem varování pro obyvatele záplavových oblastí, ale v provincii Compostela Valley je téměř každá oblast náchylná k záplavám.

Smrtící bouře a tajfuny mířící z Pacifiku jsou na Filipínách běžné, zpravidla však postihují severní a centrální oblasti a jižní ostrov Mindanao bývá ušetřen.

Reportáž o tajfunu Bopha (zdroj: ČT24)