Dvouměsíční americko-korejské manévry jsou Pchjongjangu trnem v oku

Soul – Do 30. dubna potrvají společné pozemní, námořní a letecké manévry, které dnes zahájila Jižní Korea a Spojené státy. Komunistická Severní Korea pohrozila minulý týden americkým vojákům v Jižní Koreji „zkázou“, pokud se plánované manévry uskuteční. Vojáci budou mimo jiné nacvičovat vylodění a činnost zaměřenou na vojenskou logistiku pro případ naléhavé situace na Korejském poloostrově.

Soul a Washington pořádají rozsáhlé společné manévry každoročně. Letos se jich účastní asi 10 tisíc amerických vojáků a 200 tisíc příslušníků jihokorejské armády. Vojenské cvičení se koná v době zvýšeného napětí v regionu, které minulý měsíc vyvolala třetí severokorejská jaderná zkouška.

Severokorejský velitel Pak Rim-so americkému generálovi Jamesu Thurmanovi:

„Jestliže vaše strana začne těmito nebezpečnými manévry válku v této nebezpečné době, pak bude váš osud viset v každé hodině na vlásku. Měl byste si uvědomit, že ty, kdo začínají s válkou, čeká zkáza.“

USA a Jižní Korea mají rovněž mezi 11. a 21. březnem uspořádat simulační vojenské cvičení, do něhož bude zapojeno 10 000 Jihokorejců a 3 500 Američanů. Situace budou simulovány hlavně s pomocí počítačové techniky.

Přestože spojenci každoročně opakují, že manévry jsou obranné povahy, KLDR je pokaždé odsoudí jako nácvik americké invaze na Sever s cílem svržení komunistického režimu. Tento týden Pchjongjang svou ostrou rétoriku dále vystupňoval. Varoval před „blížícím se temným oblakem jaderné války“ a zdůraznil, že jakékoli provokace vůči Severu se budou rovnat sebevraždě agresora.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

USA mají v Jižní Koreji přes 28 000 vojáků. Významná americká vojenská přítomnost v oblasti se datuje od korejské války z let 1950–53, která skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.

Vydáno pod