Ošetřovatelka z kalifornské zoo nepřežila útok lvice

Los Angeles (USA) - Dobrovolnou ošetřovatelku zabila lvice jménem Cous-cous (kuskus) v soukromé zoologické zahradě v Kalifornii. Zraněnou ženu našli záchranáři ve výběhu, zvíře bylo opodál. Proč byla žena v kleci a co přesně se stalo, zatím není jasné. Čtyřletou lvici museli záchranáři usmrtit, aby se k oběti dostali. Úřady teprve zjišťují, proč byla 24letá ošetřovatelka Dianna Hansonová se zvířetem v kleci a co mohlo šelmu popudit k útoku.

Přivolaní záchranáři našli zraněnou ženu ležet ve výběhu, lvice byla opodál a další pracovník se zvíře snažil neúspěšně odehnat. Záchranáři museli nejdřív zvíře usmrtit, aby se mohli dostat k oběti, která ale svým zraněním podlehla. Čtyřletá Cous-cous, samice lva afrického, vyrůstala v Kočičím nebi už jako mládě, uvedla mluvčí parku Tanya Oseguedaová. Nebyla ale schopná říci, odkud se zvíře do zařízení dostalo.

V parku dlouhodobě nedocházelo k žádným pochybením, napsala agentura AP na základě zpráv kontrolních úřadů. Podle některých odborníků ale dobrovolnice neměla mít vůbec do lví klece přístup. „Přijímáme veškerá opatření pro bezpečnost našich zaměstnanců, zvířat i návštěvníků,“ oznámil v písemném prohlášení park s názvem Kočičí nebe.

V zoologické zahradě v San Francisku v roce 2007 policie zastřelila tygřici Tatianu, která vyskočila z ohrady, zabila sedmnáctiletého chlapce a další dva návštěvníky zranila.