Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Soul – Dva bombardéry B-2 dnes přelétly nad územím Jižní Koreje. Vyslala je tam americká armáda, která cvičný přelet nazvala „odstrašující misí“. Na jihokorejské území letadla shodila makety bomb a celý let z Missouri zvládla bez přistání. Bombardéry byly nasazeny v rámci probíhajícího americko-jihokorejského společného vojenského cvičení Foal Eagle, které započalo 1. března. Na Korejském poloostrově je už několik týdnů vystupňované napětí poté, co Severní Korea provedla další nukleární test a pohrozila útokem jak na jižního souseda, tak na Ameriku.

Spojené státy se v reakci na zvyšující se napětí vyvolané únorovým severokorejským jaderným testem rozhodly vyzkoušet schopnosti svých bombardérů. Ty jsou schopny nést jaderné pumy a navíc jsou vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení na radaru.  

Oba letouny odstartovaly z Whitemanovy letecké základny ve státě Missouri a celou cestu o délce 20 800 kilometrů zvládly bez přistání. „Bombardér B-2 je důležitou součástí amerického stálého, mohutného odstrašujícího vojenského potenciálu v asijsko-pacifickém regionu,“ konstatovala americká armáda. Není to ale poprvé tento měsíc, co americké bombardéry nad Korejským poloostrovem. V polovině března nad územím přeletěly bombardéry B-52 , což Pchjongjang označil za „neomluvitelnou provokaci“.

Manévry rozzlobily severokorejské vedení. Pchjongjang rovněž vypověděl všechny dohody o neútočení s Jižní Koreou a ve středu přerušil horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci mezi armádami obou Korejí. Nasazení bombardérů Northrop Grumman B-2 Spirit tak nepochybně dále vyhrotí napětí v oblasti poté, co KLDR v posledních dnech pohrozila preventivním jaderným útokem na Spojené státy a zamířila rakety a dělostřelectvo na vojenské základny USA.

Vydáno pod