Mandela se v nemocnici cítí lépe, navštívil ho i prezident Zuma

Pretoria - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela se už více než týden léčí v nemocnici s plicní infekcí. Podle lékařů se mu už daří lépe; zatím ale nestanovili datum jeho propuštění domů. Mandelu navštěvuje pravidelně rodina, dnes za ním přijel i jihoafrický prezident Jacob Zuma.

Jocob Zuma v nemocnici v jihoafrické Pretorii navštívil bývalou hlavu státu Nelsona Mandelu. Po svém mluvčím vzkázal, že Mandelova plicní infekce ustupuje, žádnou společnou fotografii ale nezveřejnil. Mandela se naposledy ukázal na veřejnosti v roce 2010, kdy Jihoafrická republika hostila šampionát ve fotbale. „Zdravotní stav bývalého prezidenta Mandely se zlepšuje. Lékaři říkají, že na léčbu reaguje dobře. A také říkají, že je v mnohem lepším stavu, než když ho přijímali,“ potvrdil mluvčí jihoafrického prezidenta Mac Maharaj.

Do nemocnice za bývalým prezidentem pravidelně dochází celá jeho rodina. Uzdravení mu ale přejí lidé napříč Jihoafrickou republikou. „Všichni členové naší rodiny mají obavy vždy, když jde do nemocnice. Ale je v dobrých rukách a my jsme si jisti, že ho lékaři pošlou domů až ve chvíli, kdy budou vědět, že je skutečně v pořádku,“ uvedl Mandelův vnuk Mandla Mandela.

Mandela se v nemocnici zotavuje (zdroj: ČT24)

Nelson Mandela, který je držitelem Nobelovy ceny míru, stál v čele Jihoafrické republiky 5 let od roku 1994, kdy země zažila první svobodné volby. Předtím strávil za apartheidu 27 let ve vězení. V poslední době se jeho zdravotní stav zhoršuje. Naposledy byl neplánovaně hospitalizován tři týdny v prosinci, kdy ho postihl zápal plic a lékaři mu zároveň operovali žlučníkové kameny.