Komorowski připomněl masakr na Volyni

Luck (Ukrajina) - Polský prezident Bronislaw Komorowski na pietní akci v ukrajinském Lucku připomněl 70 let od krvavého masakru na Volyni. Při něm v roce 1943 zemřelo po útoku ukrajinských nacionalistů na 11 tisíc Poláků. Komorowski řekl, že etnické násilí nelze ospravedlnit ani slovy o boji za svobodu a nezávislost. Volyňský masakr je dodnes kapitolou dějin, která rozděluje Ukrajince a Poláky.

„Sešli jsme se tady společně, Ukrajinci i Poláci,“ ocenil Komorowski při vzpomínce na oběti masakru v lucké katedrále. „Bratrovražda je vždy strašná. Touha po svobodě a samostatnosti neospravedlňuje etnické čistky ani masové zabíjení,“ zdůraznil. Ukrajinu na akci zastupoval vicepremiér Kosťantyn Hryščenko. 

Vraždění Poláků na Volyni vyvrcholilo „krvavou nedělí“ 11. července 1943: tehdy jednotky Ukrajinské povstalecké armády (UPA) při koordinovaném útoku na 150 polských vsí povraždily okolo 11 tisíc lidí a vypálily padesátku katolických kostelů.

Podle polských historiků se obětí ukrajinských nacionalistů v letech 1942 až 1945 stalo celkem na 100 tisíc Poláků, dalších půl milionu jich z Volyně raději uteklo. Ukrajinští historici naopak připomínají masakry civilistů při „odvetných akcích“ polské Zemské armády proti ukrajinským vsím, při kterých podle odhadů zahynulo až 20 tisíc Ukrajinců.

Před 70 lety umírali na Volyni také Češi: 13. července 1943 vybily nacistické jednotky téměř veškeré obyvatele obce Český Malín, zemřelo celkem 374 tamních českých přistěhovalců.