Italský senátor nazval černošskou ministryni orangutanem

Řím – Italský senátor Roberto Calderoli urazil italskou ministryni černé pleti Cécile Kyengeovou. Na mítinku ji označil za orangutana. Za výrok ho ostře pokáral premiér. Politik se poté člence vlády původem z Konga omluvil. Kyengeová ho nařkla z hanobení rasy, omluvu ale přijala.

Dlouholetý člen italského Senátu Roberto Calderoli vyvolal v zemi bouři nevole, když během nedělního projevu přirovnal k orangutanovi vůbec první italskou černošskou ministryni pro integraci Cécile Kyengeovou. Politička pochází z Konga. 

Calderoli se do ministryně pustil na shromáždění v severoitalském Trevigliu, kde řekl: „Mám rád zvířata - medvědy a vlky, to je o mně známo - když ale vidím fotografie Kyengeové nemůžu nemyslet na podobnost s orangutanem.“ 

Jenže jak se zdá, přestřelil. Okamžitě se totiž na jeho hlavu snesla za tento výrok tsunami kritiky. Za rasistické poznámky ho ostře pokáral premiér Enrico Letta; podle něj politik překročil všechny meze. Senátora kritizoval i prezident Napolitano. Ozývaly se dokonce hlasy, že by měl Calderoli odstoupit.

Calderoliho, který zastával dvakrát funkci ministra ve vládách Silvia Berlusconiho, dokonce odsoudili i jeho spolustraníci ze strany Liga severu, která sama razí politiku proti imigrantům. Strana byla například proti zákonu, jenž ministryně navrhuje. Ten zaručuje italské občanství každému dítěti, které se v zemi narodí, tedy i potomkům ilegálních imigrantů.

Ministryně Cécile Kyengeová:

„Neberu Calderoliho slova jako osobní útok, ale výrok mě zarmoutil kvůli tomu, do jakého světla staví Itálii.“

Senátor se nejprve snažil svá slova zlehčovat, později se ale političce v telefonátu omluvil. Odstoupit ale odmítá, v Itálii přitom nelze senátora odvolat, on sám by musel podat žádost o rezignaci.

Calderoli si přitom nepustil pusu na špacír poprvé. Už v roce 2006 se posmíval Francouzům, které Itálie porazila na mistrovství světa ve fotbale - prý proto, že to byl „tým negrů, muslimů a komunistů“. 

Italští politici nemají k prostořekosti daleko: dvě desetiletí udával tón Silvio Berlusconi. „Mám vás pozdravovat od muže - jak jen se jmenuje, počkejte, ano, byl to někdo hodně opálený. Barack Obama,“ řekl například v roce 2009.