Norka, kterou zatkli v Dubaji po ohlášení znásilnění, je volná

Dubaj/Oslo – Dubajská justice prominula trest norské občance Marii Deborah Dalelvové a umožnila jí vycestovat. Mladá žena byla před několika týdny odsouzena za mimomanželský sex poté, co dubajské policii ohlásila znásilnění. Rozsudek vyvolal kritickou odezvu lidskoprávních organizací i norské vlády.

Dalelvová dnes informovala o tom, že jí dubajské úřady vrátily pas a prominuly trest. Je volná a může ze Spojených arabských emirátů odcestovat. Podle pracovníka norského náboženského centra, v jehož dubajském sídle našla žena útočiště, se Dalelvové po rozhodnutí úřadů ulevilo a je šťastná. Do Norska by měla přijet v horizontu několika dní.

Na případ mladé Norky upozornila média na konci minulého týdne poté, co se žena rozhodla svůj případ zveřejnit jako varování před principy justice v islámských zemích.

Ke znásilnění mělo dojít letos v březnu. Designérku Dalelvovou měl tehdy znásilnit jeden z jejích kolegů. Když útok oznámila policii, musela odevzdat pas a byla sama obviněna z mimomanželského sexu a konzumace alkoholu. Soud navíc jejímu tvrzení neuvěřil a k šestnácti měsícům vězení ji odsoudil i za křivou přísahu. Muži, který měl Dalelvovou znásilnit, soud vyměřil trest 13 měsíců vězení - za pití alkoholu a za sex mimo manželství.

Telefonát Terezy Engelové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod