Schváleno: V Rumunsku se budou toulaví psi utrácet

Bukurešť – Rumunští poslanci odsouhlasili zákon, který povoluje utratit toulavé psy. Stalo se tak poté, co minulý týden v Bukurešti smečka toulavých psů zabila čtyřletého chlapce. Podle zákona se teď obce musejí starat o psy v útulcích 14 dní, pokud o ně nikdo neprojeví zájem, mohou se utratit.

Toulaví psi jsou pro Bukurešť dlouholetým problémem, který se nedaří vyřešit. V metropoli podle odhadů pobíhá 65 tisíc bezprizorních zvířat. Jen loni psi v rumunské metropoli pokousali 16 tisíc lidí. 

Diskuse, jak proti toulavcům zakročit, ještě zintenzivnily poté, co minulý týden zemřel po útoku zuřivého psa čtyřletý chlapec. Smečka napadla v bukurešťském parku dva bratry. Starší, šestiletý vyvázl s pokousanou nohou, ale mladšího ze sourozenců psi ukousali k smrti. 

Úřady od té doby registrují dvakrát až třikrát více stížností na tato zvířata. Vláda se proto rozhodla s problémem radikálně zatočit. Dnes schválený zákon ukládá obcím, aby se o chycené psy bez majitelů 14 dní staraly. Pokud během dvou týdnů o ně nikdo neprojeví zájem, mohou být utraceni. 

Tragické případy útoků psů

V roce 2006 zabil zuřivý pes japonského podnikatele nedaleko rumunského úřadu vlády. Další obětí se stala v roce 2011 žena, kterou napadla a roztrhala smečka v areálu jedné rumunské nemocnice.

Proti jsou ale nejen ochránci zvířat, ale i část veřejnosti. Starosta Bukurešti Sorin Oprescu se proto rozhodl ve městě uspořádat referendum. „Uděláme, co si Bukurešťané přejí, přesně co chtějí.“ Hlasování o tom, zda by se měla zvířata utrácet, nebo ne, by mělo proběhnout 6. října. 

Dnes schválený zákon nicméně vstoupí v platnost poté, co jej podepíše prezident. Basescu tak nepochybně učiní, soudě podle postoje, který dal najevo po smrti čtyřletého chlapce.