Počet zabitých afghánských vojáků a policistů rapidně stoupl

Washington - O téměř 80 procent v porovnání s loňským rokem stoupl počet příslušníků afghánských bezpečnostních sil, kteří byli zabiti v boji. Množství usmrcených amerických a dalších koaličních vojáků naproti tomu v tomtéž šestiměsíčním období kleslo o takřka 60 procent. Na vině za zvyšování ztrát na straně afghánských bezpečnostních složek je zřejmě skutečnost, že Afghánci přebrali velení bojů po celém Afghánistánu. Zpráva Pentagonu zahrnuje období, které začíná 1. dubna 2013 a končí 30. září 2013, kdy sníh a nízké teploty zpravidla začínají komplikovat cestování po Afghánistánu.

Pentagon odmítl zveřejnit konkrétní počty zabitých afghánských vojáků, policistů i členů zahraničních sil. Američtí vojenští velitelé nicméně již dříve uvedli, že týdně přichází o život přes stovku příslušníků afghánských bezpečnostních oddílů. „Vysoký počet obětí a omezená schopnost Afghánců evakuovat své zraněné “negativně ovlivňuje morálku, vytrvalost i najímání policistů a vojáků", píše se ve zprávě ministerstva.

Pokles obětí v řadách koalice odráží nejen sílící roli Afghánců při vedení bojových operací, ale také postupně se snižující přítomnost zahraničních vojáků v zemi. K tomuto týdnu tak působilo v Afghánistánu asi 48 tisíc amerických vojáků, zatímco před třemi lety jich tam bylo přes 100 tisíc.

Podle zprávy afghánské síly nyní provádějí 95 procent konvenčních operací a 98 procent speciálních operací v Afghánistánu. Koaliční složky poskytují výcvik, ale jsou stále potřeba také při zajišťování letecké podpory, bezpečnosti, odstraňování náloží nastražených na silnicích, leteckých přesunů zraněných a mrtvých vojáků i při protiteroristických akcích.