Protest proti milicím v Tripolisu skončil krveprolitím

Tripolis – Údajně až desítky mrtvých a přes 230 zraněných si vyžádal útok jedné z odbojných milicí v Tripolisu na dav demonstrantů. Ti pokojně protestovali proti těmto ozbrojeným skupinám, které jsou v libyjské metropoli od svržení bývalého diktátora Muammara Kaddáfího mimo kontrolu úřadů. Protest byl reakcí na čtvrteční ozbrojený střet mezi znepřátelenými milicemi v centru metropole. Premiér Alí Zajdán zareagoval prohlášením, že všechny ozbrojené milice bez výjimky musejí odejít z hlavního města. „Existence zbraní mimo armádu a policii je nebezpečná,“ řekl premiér.

Dnes šlo o největší demonstraci za posledních několik měsíců, shromáždilo se na ní několik stovek až tisíc lidí. Zástup se nejprve sešel u mešity na náměstí v centru metropole a pak se vydal na poklidný protestní pochod k budově patřící milici z města Misuráta. „Chceme armádu, chceme policii,“ provolávali demonstranti opakovaný požadavek, aby byly milice v hlavním městě nahrazeny bezpečnostními silami. Když se zástup přiblížil k budově misurátské milice, ozbrojenci vyšli ven a začali střílet. Nejprve zřejmě do vzduchu, protože se ale dav nerozešel, zahájili do lidí palbu z automatických zbraní, granátometů a protiletadlových kulometů. Ozbrojenci prý rovněž fyzicky napadli jednoho reportéra a fotografa, demonstranti je ale zachránili.

Dnešní protest byl reakcí na čtvrteční ozbrojený střet mezi znepřátelenými milicemi v centru Tripolisu, který si vyžádal dva mrtvé a třicítku zraněných. Tyto ozbrojené skupiny, které před dvěma lety pomáhaly svrhnout Kaddáfího režim, nyní kontrolují značnou část této severoafrické země a často mezi sebou bojují. Většinou pocházejí z jiných míst Libye. Do hlavního města se dostaly při bojích s Kaddáfího silami a dosud se z něj nestáhly. Tripolisané proti nim pravidelně protestují a přechodná vláda je opakovaně vyzývá k odchodu, ale marně.

Střety demonstrantů a milicí s tak velkým počtem obětí nejsou od pádu režimu Muammara Kaddáfího před dvěma lety obvyklé. Letos v červnu ale zahynulo ve východolibyjském městě Benghází nejméně 31 lidí a více než 100 bylo zraněno poté, co desítky demonstrantů, z nichž někteří byli údajně ozbrojení, žádaly, aby členové milicí složili zbraně a aby je nahradily řádné bezpečnostní složky.