Historii Stonehenge odkrývá nová audiovizuální expozice

Londýn - Návštěvníky anglického komplexu Stonehenge přivítá ode dneška nové informační centrum. Nachází se asi dva kilometry od monumentu a podle BBC má „obnovit důstojnost“ tohoto tajemného místa, které navštíví ročně asi milion lidí. Moderní budova nabídne poutavou prezentaci historie památky. Projekt stál 27 milionů liber.

Stonehenge patří mezi nejvýznamnější prehistorické památky na světě, přesto tu doteď stály jen nevyhovující a nedůstojné dřevěné budky. Nyní ovšem vyrostla jen pár kilometrů od hlavní scenérie nová stavba. Návštěvníky k ní bude dopravovat autobus. „Velmi lehce zapadá do krajiny, není to žádný masivní betonový blok, žádná imitace Stonehenge ve stylu Freda Flinstona,“ konstatoval šéf English Heritage Simon Thurley.

Thurley o novém centru

„Stonehenge je téměř jistě nejslavnější starověký monument na světě. Doteď ale na místě nebylo centrum, které by návštěvníkům nabídlo dostatečné služby. Nebyla tu žádná výstava ani možnost, aby si lidé dali šálek čaje. Teď můžeme nabídnout něco, co je hodno jednoho z největších světových archeologických nalezišť.“

Nové centrum ve Stonehenge láká návštěvníky (zdroj: ČT24)

Subtilní projekt je podle autorů možné v budoucnu snadno rozebrat, přesunout nebo odstranit. Za dveřmi najde návštěvník kavárnu, knihkupectví i přednáškový sál. Hlavním lákladlem je ale počítačem řízená audiovizuální expozice. Ta efektně a do hloubky představí souvislosti, které se zatím vědcům podařilo o Stonehenge zjistit. „Snažili jsme se začlenit vše do souvislostí, pomoci lidem skutečně pochopit význam Stonehenge v celé jeho šíři,“ podotkl Joe Studholme z muzea Salisbury.

Pod Stonehenge se možná ukrývá prastaré pohřebiště

Stonehenge pochází z doby 3000 až 1600 před naším letopočtem. K čemu přesně tisíce let stará stavba sloužila, zatím nezjistila ani moderní technologie. Pod britskou dominantou by podle vědců mohlo ležet až pět tisíc let staré pohřebiště, jež sloužilo pro vlivné rodiny. Na místě vzniku prehistorické stavby byl podle vědců o pět set let dříve postaven velký kamenný kruh. Archeologové tyto závěry vyvodili ze zpopelněných kostí 63 jednotlivců, které na místě nalezli.

Analýza pozůstatků neolitického osídlování blízko Stonehenge ukázala, že na místo se sjížděli lidé až ze vzdáleného Skotska, kteří s sebou často přiváděli i dobytek. Během letních a zimních slunovratů se v místě patrně konaly oslavy, které se neobešly bez hodování. Vědci totiž studovali i zuby prasat a dobytka a z nich odvodili, že zvířata byla porážena ve stáří od devíti do 15 měsíců.

Podívejte se na záběry BBC z nového centra ve Stonehenge:

Vydáno pod