Na protivládních demonstracích se opět sešly desítky tisíc Thajců

Bangkok - Desetitisíce demonstrantů opět vyšly do ulic thajské metropole Bangkoku a požadovaly demisi vlády premiérky Jinglak Šinavatrové. Ta už začátkem prosince rozpustila parlament a vyhlásila předčasné volby, které podle ní mají zmírnit napětí v zemi. Odstoupit ale odmítá. Opoziční Demokratická strana předčasné volby bojkotuje s tím, že Thajci ztratili důvěru v současný politický systém.

Před sídlem předsedkyně vlády se shromáždilo několik tisíc protestujících, převážně žen. Pískali na píšťalky, které se staly symbolem protestů posledních týdnů, a provolávali hesla „Jinglak, odejdi“.

Premiérka ale v Bangkoku není, odjela na sever země, kde má silné pozice její Strana Thajců (Puea Thai).

Šinavatrová po několikatýdenních protestech svých odpůrců rozpustila 9. prosince parlament a na 2. února vypsala předčasné volby. Vůdci protestního hnutí v čele se Sutchepem Tchaugsubanem ale hodlají v masových demonstracích pokračovat. 

Protivládní demonstrace v Thajsku
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wanichakorn

Včera oznámili, že budou předčasné volby bojkotovat, chtějí dosáhnout dosazení nevoleného orgánu do čela země. Favoritem voleb je totiž opět Šinavatrové Strana Thajců, jež má podporu především na venkově. „Demokratická strana dospěla k závěru, že thajská politika míří ke krachu,“ zdůvodnil v sobotu bojkot voleb šéf Demokratické strany Apchisit Vedžažíva. „Thajský lid ztratil důvěru v demokratický systém,“ dodal.

Protestující chtějí svrhnout Šinavatrovou, aby se zbavili vlivu jejího bratra, bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry. Ten byl odstaven při armádním převratu v roce 2006 a od té doby žije v exilu, aby nemusel do vězení za zneužívání moci.

Vydáno pod