Než se Kapitol zahalí do lešení, přivítal návštěvníky ve své kupoli

Washington - Je málo symbolů, které se k Americe vážou víc než Kapitol. Sídlo amerického Kongresu nechalo poprvé nahlédnout zblízka do své kupole, která projde rozsáhlou rekonstrukcí. Světoznámá dominanta Washingtonu se teď zahalí do lešení, do příští prezidentské inaugurace v roce 2017 už má ale být opravená. Dlouho připravovaná oprava přijde na víc než miliardu korun.

Na první pohled sněhobílé kupoli nic nechybí, zblízka ale památkáři napočítali přes tisíc prasklin. Ocelové stavbě nesvědčí hlavně výkyvy v teplotách spolu s vodou ve všech třech skupenstvích. “Když se mezi železy objeví rez, zabrání pohybům a to vytváří v ocelové konstrukci obrovské pnutí,” vysvětlil architekt Kevin Hildebrant.

Kupole na úplně původním Kapitolu z konce 18. století nebyla, přistavěli ji až před 150 lety. Poslední půl století se neopravovala. Další velká rekonstrukce prý přijde později než za dalších 50 let, pomůžou totiž nové technologie.

Pracovat se bude hlavně v noci, aby politiky přes den nic nerušilo. Vzhledem k neustálým hádkám už čelí ironickým poznámkám, že oprava Kongresu je možná jenom zvenku. Uvnitř prý pomůžou jen nové volby. Že by se politici navzájem neslyšeli, na to si stěžovat nemůžou - akustika je tu výborná. “Musíte si dávat velký pozor na to, co tady nahoře říkáte, protože kdokoliv na druhé straně vás může slyšet,” dodal architekt.

Jednu washingtonskou památku tedy nový háv z trubek teprve čeká, druhá, taktéž klíčová, se ho pomalu zbavuje. Washingtonův památník, poničený nedávným zemětřesením, se otevře už na jaře.

To jsou jen dočasné pihy na tváři města, Washington ale zvažuje něco na způsob plastické operace, která by jeho charakter změnila trvale. Hlavní americké město nemá kvůli zákonu omezujícímu výšku domů mrakodrapy. Poptávka po bytech a kancelářích je vysoká, a vedle cen tedy možná vytáhne o něco výš i budovy.