Okázalého sídla si limburský biskup neužije - papež přijal jeho rezignaci

Vatikán – Papež František přijal rezignaci německého biskupa Franze Petera Tebartze-van Elsta. Ten neblaze proslul jako „biskup luxusu“ a čelil kritice kvůli přehnaně nákladné přestavbě svého sídla v Limburgu. Odvolaného biskupa nahradí jeho kolega Manfred Grothe a Tebartz-van Elst dostane novou práci. Papež doufá, že limburští věřící toto rozhodnutí přijmou „s ochotou znovuobjevit ovzduší shovívavosti a smíření“. Bližší podrobnosti Vatikán neuvedl.

Hlava katolické církve biskupovi pozastavila činnost již loni v říjnu, Tebartz-van Elst ale oficiálně stále zůstával v úřadu. Nyní církevní vyšetřování prokázalo, že už svou funkci nemůže vykonávat, vyplývá z prohlášení Vatikánu.

O problémy v nevelké diecézi na západě Německa se Vatikán začal blíže zajímat loni, poté co se na veřejnost dostaly informace o předražené přestavbě biskupského komplexu v Limburgu. Podle původního rozpočtu měla renovace sídla Tebartze-van Elsta stát zhruba 5,5 milionu eur (151 milionů Kč), konečný účet se ale vyšplhal na 31 milionů eur (852 milionů Kč). Podle kritiků byla důvodem tohoto předražení speciální biskupova přání; rezidenci si nákladně zařídil a několikrát nechal předělat už hotové části, s nimiž nebyl spokojen.

Nové biskupské sídlo v Limburgu
Zdroj: ČT24

Okázalý životní styl Tebartze-van Elsta byl Vatikánu stejně jako německým věřícím trnem v oku zvláště poté, co František po svém loňském nástupu do úřadu začal razit pojetí skromné církve, jejímž cílem je starost o chudé a o lidi na okraji společnosti.