Irský prezident na historické návštěvě Británie, zapomenout prý nelze

Londýn – Irský prezident je na historické návštěvě Británie. Irská hlava státu tak učinila poprvé od osamostatnění státu na začátku 20. století. Michael Higgins se již setkal s královnou Alžbětou II. Jde o významný krok ke zlepšení vztahů obou zemí. Higgins ale před cestou prohlásil, že zapomenout na minulost by nebylo správné.

Ke zlepšení kontaktů mezi Británií a Irskem přispěla už přelomová cesta britské královny do Irské republiky před třemi lety. Alžběta II. nyní uspořádala pro Higginse slavnostní večeři ve svém Windsorském paláci. Pozvala na ni i někdejšího velitele Irské republikánské armády (IRA) Martina McGuinnesse, jehož organizace teroristickými prostředky léta bojovala za odtržení Severního Irska od Británie. Britové a severoirští unionisté separatisty tvrdě potírali.

Higgins před odletem konstatoval, že zapomenout na minulé útrapy nelze a nebylo by to ani správné. „Nemohu říci nějaké rodině, jejíž člen je na invalidním křesle nebo mrtvý, aby to hodila za hlavu,“ vysvětlil prezident. Za násilí v Severním Irsku, které si v letech 1969 až 1998 vyžádalo přes 3 600 mrtvých, by se měly omluvit podle něj obě znesvářené strany. Podle Higginse stále chybí lidem v této otázce dost pokory.

Během dnešního prvního dne státní návštěvy Higgins vystoupí v britském parlamentu. V dalších dnech bude jednat s premiérem Davidem Cameronem a zúčastní se několika kulturních akcí. V pátek před návratem do Dublinu se podívá do Stratfordu nad Avonou, rodiště anglického dramatika Williama Shakespeara.

Irsko bylo po staletí pod britskou či anglickou nadvládou. Irové získali samostatnost v roce 1921 po občanské válce a ozbrojené vzpouře proti britským silám. Poté ale zůstalo šest hrabství pod kontrolou Londýna, který z nich vytvořil britskou provincii Severní Irsko. I po uzavření mírové dohody v roce 1998 zde trvá napětí mezi probritskými protestanty a proirskými katolíky.

Usmiřování mezi Londýnem a severoirskými separatisty vidí severoirští unionisté s nelibostí. „Přítomnost McGuinnesse (u královny) je poslední ranou nevinným obětem terorismu,“ řekl dnes stanici BBC Stephen Gault, jehož otec zahynul při pumovém atentátu, při kterém IRA v roce 1987 v Severním Irsku zabila 11 lidí.

Alžběta II. se Irům nepřímo omluvila

Britská královna při své návštěvě Irska v roce 2011 uznala „smutné a politováníhodné“ problémy v historii vztahů s Irskem. „Všem, kdo trpěli v důsledku naší neklidné minulosti, věnuji upřímné myšlenky a hluboký soucit,“ prohlásila. „Při pohledu zpět všichni vidíme věci, které bychom bývali chtěli, aby se udělaly jinak nebo vůbec ne,“ dodala. V roce 2012 se pak udál další historický okamžik - královna si potřásla rukou s bývalým velitelem Irské republikánské armády (IRA).