Krvavé protesty v Riu nastartovala smrt tanečníka, policie čistí favely

Rio de Janeiro – Nejméně jeden člověk zemřel během násilností, které v úterý vypukly v jedné z chudinských čtvrtí (favele) Ria de Janeira. Krvavé protesty byly reakcí na pondělní smrt místního oblíbeného tanečníka, který zemřel údajně v důsledku policejního zásahu. Násilí se během dne rozšířilo i do centrální části města, kde lidé zapalovali ohně a házeli podomácku vyrobené výbušniny.

Nejintenzivnější střety mezi zvláštními policejními jednotkami a místními obyvateli - často členy gangů obchodujících s drogami - se odehrávaly ve favele Pavao-Pavaozinho, jen pár stovek metrů od míst, kde mají za dva roky probíhat plavecké soutěže letní olympiády.

Během policejního zásahu se ozývala střelba z obou stran, kterou zraněními odneslo několik lidí. „Musel jsem se schovat v baru. Protože to byl jediný způsob, jak se vyhnout střelbě,“ popsal situaci jeden z obyvatel Ria. Podle místních lékařů citovaných deníkem O Globo zemřel střelnou zbraní dvanáctiletý mladík. Policie tuto informaci nepotvrdila a nejsou proto jasné podrobnosti incidentu.

Fotbalový šampionát v Brazílii za necelé dva měsíce

Policie se před olympiádou a letošním světovým šampionátem ve fotbale snaží vymýtit kriminalitu z favel, které jsou oblíbeným působištěm gangů. Policisté v posledních letech výrazně posilují svou přítomnost v chudinských oblastech města a vytvořili několik desítek stálých jednotek působících v jednotlivých favelách. Rázné policejní akce se však vedle úspěchů setkávají s tvrdou kritikou, neboť občas jsou spojené s údajně zbytečnými oběťmi.

Násilnosti v chudinské čtvrti v Riu de Janeiru
Zdroj: ČTK/XINHUA/Paulo Campos

Současnou vlnu násilí vyvolala podle médií smrt 25letého muže, který jako televizní tanečník patřil v místní komunitě k oblíbeným veřejným postavám. „Policisté ubili mého přítele k smrti, stejně jako mučili a zabíjeli v jiných komunitách,“ řekl 23letý obyvatel favely Johanas Mesquita. Policie nechtěla ani jednu ze smrtí komentovat.

Požáry plály také v Sao Paulu

Neklidnou noc má za sebou i nejlidnatější brazilské město Sao Paulo. Tam zase skupina maskovaných mužů zapálila 34 autobusů v garážích na předměstí. Žhářšký útok zcela ochromil místní autobusovou dopravu v jedné z okrajových částí města Osasco.

Nejméně šest ozbrojených útočníků vtrhlo nad ránem místního času (dopoledne SELČ) do garáží přepravní společnosti Urubupunga, kde zajali čtyři zaměstnance a začali zapalovat autobusy. Všichni zaměstnanci vyvázli bez zranění, po žhářích policie pátrá. „Bojovali jsme s plameny a požárem. Nemáme hlášené žádné oběti ani zraněné. Hasiči lidi včas odvedli pryč,“ ujistil velitel zásahu.

Ačkoli jejich motiv policie nezná, média spekulují o tom, že by mohlo jít o odvetu za policejní zátah proti překupníkům drog. Během něj v pondělí zemřel jeden z pravděpodobných dealerů. Rovněž v minulosti se terčem násilí ze strany zločineckých band či rozvášněných demonstrantů stávaly autobusy, většinou však na ulici a v daleko menším množství.

Vydáno pod