Slavný Louvre otevírá pobočku v poušti

Abú Dhabí - Poušť ve Spojených arabských emirátech už brzy díky pohádkovým příjmům ožije kulturou. Poblíž Abú Dhabí vznikají pobočky věhlasných západních muzeí, například pařížského Louvru. V Paříži si nyní zájemci mohou okusit malý předkrm chystané expozice.

Louvre otevře pobočku v Abú Dhabí (zdroj: ČT24)

Poklady z Louvru v poušti. Zní to jako špatný sen tamních kurátorů, brzy to ale bude realitou. Pobočka proslulého francouzského muzea se příští rok otevírá v Abú Dhabí. Část expozice je k vidění už teď v Paříži. „Muzeum Louvre v Abú Dhabí je výjimečná stavba. Je to největší kulturní projekt, který uskutečňujeme v zahraničí,“ prohlásil francouzský prezident Francois Hollande.

Muzeum v Abú Dhabí chce být mostem mezi Východem a Západem. A Francouzi na tom rozhodně neprodělají - třicetiletý kontrakt jim vynese téměř 1,3 miliardy dolarů. Arabové zase získají prestiž. „Louvre je pro ně značkou kvality, značkou vysokých standardů profesionality zdejších pracovníků a sbírek,“ vysvětluje kurátor výstavy Vincent Pomarede.

Stavba v poušti začala před pěti lety, hotová bude napřesrok. Náklady se vyhoupnou až na 150 milionů dolarů. Stát se sedmými největšími ropnými zásobami na světě si je ale může dovolit. Náročná je především zvláštní konstrukce - kvůli ochraně umění ve vysokých teplotách má podobu dvojitého dómu. „Střecha je plná děr a díky nim vzniká mikroklima,“ tvrdí architekt stavby Jean Nouvel.

Pouštní Louvre nalezne v Abú Zabí domov v nové kulturní čtvrti. Ta za 29 miliard dolarů vzniká na ostrově Saadyat. Kromě Louvru tam bude mít zastoupení i newyorské Guggenheimovo muzeum. To se nedávno stalo terčem protestů kvůli pracovním podmínkám na stavbě.