Kosovský parlament se rozpustil - poslanci se nedohodli na armádě

Priština - Kosovo směřuje k předčasným volbám poté, co se dnes rozpustil tamní parlament. Důvodem je, že se v zákonodárném sboru nepodařilo prosadit zákon, na jehož základě by vznikla pravidelná kosovská armáda. Volby by se mohly konat v červnu.

O vzniku kosovské armády rozhodla vláda v Prištině počátkem března. Podle premiéra Hashima Thaçiho ji má tvořit 5 000 vojáků v aktivní službě a 3 000 záložníků. Jejím úkolem má být ochrana svrchovanosti a územní celistvosti Kosova. Představa kosovské armády se ale nelíbí kosovským Srbům ani Bělehradu. Prosadit zákon o vytvoření armády se Thaçi v parlamentu snažil marně hlavně kvůli odporu poslanců zastupujících srbskou menšinu, jejichž hlasy jsou pro přijetí tohoto právního aktu klíčové. Kosovská ústava totiž zakotvuje, že důležité zákony musí schválit dvoutřetinová většina zákonodárců, ale zároveň i dvě třetiny poslanců menšin. Kosovští Srbové dávají přednost zakonzervování současného stavu, kdy bezpečnost zajišťují jednotky KFOR tvořené Severoatlantickou aliancí.

Pro rozpuštění parlamentu hlasovalo 90 zákonodárců. Ke schválení tohoto kroku by přitom stačila podpora 80 z celkového počtu 120 členů shromáždění. Vedoucí představitelé všech hlavních stran se dohodli, že vhodným datem pro předčasné volby, které se v řádném termínu měly konat až na podzim, bude 8. nebo 15. červen. Předčasné volby se podle kosovských zákonů mají konat nejdříve 30 dní po rozpuštění parlamentu a nejpozději 45 dní. O termínu voleb rozhodne prezidentka Atifete Jahjagová, s politiky o něm bude jednat ve čtvrtek.