Konečná: Lidé by měli více využívat evropská referenda

Praha – „Jednotný postup Evropské unie musí být v tom přimět obě strany, aby si sedli k jednacímu stolu,“ vidí kandidátka KSČM Kateřina Konečná roli EU v řešení ukrajinské krize. „Cokoli jiného než jednání vede k občanské válce,“ dodala. „Referenda v Luhanské a Doněcké oblasti nebudou úspěšná,“ poukázala Konečná na odmítnutí referend ze strany Ruska. „Obávám se, aby výsledek referenda situaci na Ukrajině ještě neeskaloval,“ dodala vzápětí s tím, že v současné chvíli mohou na Ukrajině situaci zostřit i malé věci. Vstup Ukrajiny do Evropské unie není nyní podle Konečné na pořadu dne. „Je to pro Ukrajinu ekonomicky naprosto nevýhodné,“ myslí si Konečná. „Bez dohody s Ruskem to v tomto geopolitickém prostoru nepůjde,“ dodala.

Konečná: Lidé by měli více využívat evropská referenda (zdroj: ČT24)

Jedním z hlavních cílů KSČM pro působení v europarlamentu je posílení možnosti občanů zasahovat do dění v Evropě. „Usilujeme o referenda, která jsou bojkotována ze strany vládních stran,“ uvedla Konečná s tím, že EU naopak podporuje zapojení občanských iniciativ. Na celoevropské úrovni je možné podat takzvané občanské iniciativy, na nichž se musí podílet lidé z více států Unie. „Jde nám o častější využívání tohoto institutu,“ řekla Konečná s tím, že v současnosti nutný milion podpisů je adekvátní počet.

Konečná, která by v evropském parlamentu chtěla působit v odboru pro životní prostředí, se plánuje zaměřit na nerovné postavení Česka vůči Polsku, které má mnohem mírnější podmínky v oblasti znečišťování vzduchu. „Polsko má pětkrát větší limity a naši lidé pak dýchají na Ostravsku znečištěný vzduch,“ řekla Konečná. „Výjimka, kterou si Polsko vyjednalo, v roce 2015 končí a tady bychom mohli udělat hodně pro zdraví a životní prostředí našich lidí,“ uzavřela.