Kdo pořádá rozvodové večírky, propadl ďáblu, hlásá íránský ajatolláh

Teherán – Rozvodové večírky jsou ďábelský import ze Západu a jed pro islámskou společnost. Při dnešní hlavní bohoslužbě v Teheránu to prohlásil ultrakonzervativní ajatolláh Emamí Kašání. Zdůraznil, že manželství je posvátný svazek a že západní praktiky oslav zrušení manželství, které se v poslední době začínají šířit i v Íránu, podkopávají rodinné hodnoty.

„Je to velmi nebezpečné. Je to jed pro islámskou civilizaci a společnost. Muži a ženy, kteří takové rozvodové večírky pořádají, s konečnou platností propadli ďáblu,“ prohlásil Kašání, jehož kázání živě přenášel státní rozhlas. Za „nejnovější jed ze Západu“ označila na svém webu rozvodové party také íránská státní televize.

Íránská média v minulých dnech informovala o extravagantních atributech takových večírků, jako jsou například černé růže nebo koláče. Ty si objednávají zámožné rozvedené páry spolu s pozvánkami, hlásajícími například „vůbec mi nechybíš“. Poptávka po takových kartičkách v minulých dvou letech výrazně stoupla.

Podle údajů v íránských médiích zaznamenala islámská republika loni nárůst rozvodů o 4,6 procenta. Islámské právo rozvod povoluje, ale odrazuje od něj. V současnosti se nicméně rozpadá kolem 20 procent íránských manželství.

Vydáno pod