V Doněcku po dvou krvavých dnech panuje napjatý klid

Kyjev - Po tvrdých bojích o letiště v Doněcku panoval dnes v tomto východoukrajinském městě relativní klid. Zatím se nepotvrdily zprávy o tom, že ukrajinská armáda ve městě pokračuje v „protiteroristické operaci“, která si v minulých dvou dnech vyžádala na pět desítek obětí. Nad městem létaly ukrajinské vojenské letouny a ozývaly se i dávky ze samopalů, podle zpravodaje ČT Miroslava Karase ale už palba utichla. Nepotvrdily se ani zprávy, že se bojuje o sídlo tajné služby SBU v centru Doněcku, které je pod kontrolou proruských radikálů.

Doněcká radnice varovala občany, aby se nepřibližovali k sídlu místní rezidentury tajné služby SBU, kterou ovládají separatisté. Obyvatelé okolních domů nemají ani vycházet na ulici a přibližovat se k oknům, obchody jsou zavřené. Nadále nefunguje mobilní síť.

Ukrajinská média informovala, že armáda od rána zlikvidovala několik palebných postů proruských radikálů. Nedaleko letiště vojáci zneškodnili minometnou baterii, kterou údajně obsluhovali čečenští ozbrojenci. Na příjezdové silnici k letišti byl zabaven mikrobus s deseti mobilními granátomety. 

Mezi osobami, které zahynuly během pondělní a úterní operace, údajně ukrajinské úřady identifikovaly ruské občany z Ingušska, Čečenska, Dagestánu a také několik Abcházců. Čečenský vládce Ramzan Kadyrov nicméně popřel, že by poslal do bojů na východní Ukrajině své válečníky. Kdyby to tak bylo, zemřelo by prý mnoho lidí, uvedl.

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v rozhovoru pro německý deník Bild prohlásil, že na východě Ukrajiny panuje „válečný stav“ a protiteroristická operace zde „konečně pořádně začala“. Před rozšiřováním vojenské operace na východě Ukrajiny dnes znovu varovala Moskva. Podle Kremlu takové jednání zavádí ukrajinskou krizi do slepé uličky a blokuje případný dialog s povstalci.

Rusko od hranic s Ukrajinou stáhlo polovinu svých jednotek

Početní stav ruských jednotek soustředěných u hranic s Ukrajinou se v posledních dnech snížil zhruba na polovinu. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil velitel ukrajinských pohraničníků Mykola Lytvyn, podle jeho informací je nyní u hranic rozmístěno kolem 20 000 ruských vojáků. Podle západních zdrojů jich původně byl zhruba dvojnásobek. „Elektronická rozvědka zůstává na místě, týlová infrastruktura rovněž. To dává Rusku možnost v kterémkoli okamžiku přesunout vojska zpět k hranicím. O skutečném stahování proto nelze hovořit,“ konstatoval Lytvyn.

Rozkaz ruským vojskům k návratu do kasáren dal počátkem minulého týdne prezident Vladimir Putin. Podle sdělení ruského ministerstva obrany má odchod vojsk trvat přibližně do 8. června, protože přesuny komplikuje hustá civilní doprava v příhraničních oblastech.

Lavrov: Západ přivedl Ukrajinu na pokraj bratrovražedné války

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes obvinil západní politiky, že dovedli Ukrajinu na pokraj bratrovražedné války. Západ podle něj nechce využít Ukrajinu jako spojovací článek v euroatlantickém prostoru, ale jako politické „rozvodí“. Nikdo z těch, kdo tuto politiku prosazoval, se prý osudem Ukrajiny nezneklidňoval.

Lavrov zopakoval, že po prezidentských volbách na Ukrajině musí na východě země skončit operace ukrajinských vládních jednotek namířená proti místním separatistům. „Volby musejí přispět k tomu, že nakonec ustane trestní operace a veškeré další násilí, že se rozšíří možnosti pro dialog a pro vyřešení problémů výhradně pokojnou cestou na základě práv a zájmů ukrajinských regionů,“ podotkl Lavrov.