Rada NATO-Rusko se sejde poprvé od anexe Krymu

Vilnius – Poprvé od březnové anexe Krymu se Rusko sejde s vrcholnými představiteli Severoatlantické aliance (NATO). Bruselskou schůzku naplánovanou na pondělí potvrdil generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen. Tzv. Rada NATO-Rusko se setká na úrovni velvyslanců členských států Aliance a Ruska. Podle Rasmussena se stahují od ukrajinských hranic zhruba dvě třetiny ruských vojáků, což je více, než NATO doposud odhadovalo.

„Jsou patrné známky přinejmenším částečného stažení. Odhadujeme, že asi dvě třetiny ruských vojáků byly staženy, či jsou vojáci stahováni,“ řekl Rasmussen agentuře Reuters na okraji zasedání Parlamentního shromáždění NATO v litevském hlavním městě Vilniusu. NATO odhadovalo, že Rusko shromáždilo v oblastech sousedících s Ukrajinou na 40 000 vojáků. Ještě ve středu nejmenovaný alianční důstojník hovořil o tom, že Rusko stáhlo jen několik tisíc vojáků, avšak hlavní část sil, desítky tisíc vojáků, ponechalo u hranic. 

Rasmussen poznamenal, že i přes zmíněné stažení Rusko ponechalo u ukrajinských hranic značné síly, které jsou připraveny k zásahu, pokud to Moskva rozkáže. „Vítáme to, co sledujeme, ale nadále naléháme na Rusko, aby stáhlo všechny vojáky od ukrajinských hranic,“ řekl. Ruští zákonodárci již na počátku ukrajinské krize dali prezidentu Vladimiru Putinovi své svolení k případnému užití síly na Ukrajině k ochraně tamních Rusů.

Vydáno pod