Pozdě, ale přece? Jachtařka prý viděla hořící letadlo

Kuala Lumpur - Britská jachtařka ohlásila tři měsíce po zmizení malajsijského letounu, že viděla v noci ze 7. na 8. března hořící letadlo. Plavila se v té době s manželem přes Indický oceán z Indie do Thajska. Řešili ale problémy, proto si myslela, že ztrácí rozum. Australští vědci mezitím zveřejnili nové poznatky o zvuku, který zachytily dva podmořské přijímače v Indickém oceánu. Podle odborníků pocházejí z doby, kdy pohřešovaný boeing přerušil satelitní komunikaci a beze stopy zmizel.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines zmizelo 8. března s 239 cestujícími na palubě. Jachtařka Katherine Teeová s manželem Markem Hornem až nedávno ověřili, že se nacházeli v místě, kde se měl stroj pohybovat. „To mě přesvědčilo, abych podala zprávu příslušným orgánům,“ sdělila thajskému listu Phuket Gazette.

„Viděla jsem něco, co vypadalo jako letadlo v plamenech,“ řekla. „Myslela jsem si, že už jsem šílená. Zaujalo mě to, nikdy jsem neviděla letadlo s oranžovými světly. Pak jsem si všimla, že se za ním táhne černý kouř,“ vzpomíná Teeová. V okolí se prý pohybovala další letadla. Jachtařka usoudila, že kdyby letadlo hořelo, ostatní by to zaregistrovali. 

Keller k záhadě letu MH370: Jachtařka mohla vidět meteor (zdroj: ČT24)

Navzdory rozsáhlému pátrání, do nějž se zapojilo několik zemí, se zatím po zmizelém letounu nepodařilo najít žádné stopy.

Nový zvuk? Mohlo jít o zemětřesení 

Australští vědci nyní zkoumají zvuk nízké frekvence, který zachytily podmořské snímače u západního pobřeží Austrálie v den, kdy malajsijské letadlo zmizelo. Mohlo by se totiž jednat o zvuk stroje padajícího do oceánu. Alec Duncan, který vede pátrání po zmizelém letounu, ale uvedl, že zvuk se zdá být dost vzdálený od vypočtené trasy letu. Ta byla stanovena na základě známých satelitních a radarových údajů.  

Pravděpodobnost vidí nejvýš na 30 procent. „Jde o jednu z těch situací, kdy si přejete, aby to do sebe zapadalo, ale není tomu tak,“ řekl Duncan. „Moc rád bych se tu posadil a řekl: 'Ano, tohle jsme objevili a je to z toho letadla', ale realitou je, že v oceánu se vyskytuje spousta věcí, které tam dělají hluk,“ dodal. Zaznamenaný zvuk mohl pocházet z přírody. Podobně se projevuje třeba slabé zemětřesení.

Ladislav Keller, kapitán Boeingu 737 

„Jsem spíš skeptický. Určitá stopa to může být, ale stejně tak se může prokázat, že ten zvuk způsobilo něco úplně jiného. Jachtařka pak mohla vidět třeba meteor. I to ale může být stopa.“