Spory o ostrovy dolehly i na souš – Číňané ztratili o Vietnam zájem

Peking – Čína otevřela novou trasu výletních lodí ke sporným ostrovům v Jihočínském moři. O oblast bohatou na ropu se pře s Vietnamem. Hanoj přitom zvyšuje ostrahu tohoto území a spojuje síly s Japonskem. Čínské aktivity v oblasti už letos vyvolaly protesty Vietnamců a poškodily vzájemný obchod.

Spor o ostrovy ochromil čínsko-vietnamský obchod (zdroj: ČT24)

Takzvaný Přechod přátelství mezi Čínou a Vietnamem slouží hlavně turistům. Kvůli sporům o ropnou plošinu v Jihočínském moři a vlně protičínských protestů, při nichž umírali lidé, ale přátelství ochladlo. Jen občas hranicí projde hrstka lidí putujících za prací. Číňané ztratili o Vietnam zájem. Cestovní kanceláře dokonce přestaly prodávat zájezdy a sčítají ztráty. „Loni jsme posílali do Vietnamu několik skupin turistů denně. Každá o třiceti až čtyřiceti lidech. Letos jsme museli všechno zrušit,“ potvrzuje pracovnice cestovní kanceláře v Pching-siangu Wen Jüan.

Nedaleko leží nejvýznamnější čínsko-vietnamská obchodní zóna. Zdánlivě malý hraniční přechod Pchu-čaj je důležitou obchodní křižovatkou v této části Číny. Proudí tudy suroviny a polotovary důležité pro čínskou ekonomiku. Nákladní auta jsou plná vietnamských výrobků, ovoce, zeleniny a hlavně mahagonového dřeva. V okolí jsou stovky továren na jeho zpracování. „Doufám, že vztahy mezi Čínou a Vietnamem se zlepší a obchod neovlivní žádné malé konflikty. Znamenají ztrátu pro všechny, hlavně pro obchodníky,“ říká Wang Chao-jü, který se živí obchodováním s mahagonovým nábytkem.

Mahagonový nábytek
Zdroj: ČT24

I když vietnamská vláda nabízí poškozeným firmám náhradu za způsobené škody, daňové prázdniny a výhodné pronájmy půdy, Číňanů ve Vietnamu ubylo. Mnozí považují návrat za riskantní. Spory kvůli těžbě sice ustaly, ale nikdo si není jistý, co přijde příště.