Putinova údajná milenka končí v parlamentu a jde šéfovat do médií

Moskva – Poslanecký mandát v ruské Státní dumě složila bývalá olympijská vítězka v moderní gymnastice Alina Kabajevová, kterou navzdory kremelským dementi média občas označují za milenku prezidenta Vladimira Putina. Jednatřicetiletá devítinásobná světová šampionka, která byla poslankyní za vládní stranu Jednotné Rusko od roku 2007 a místopředsedkyní výboru pro záležitosti mládeže, se bude napříště věnovat řízení mediální skupiny NMG. Té patří několik ruských televizí, rozhlasová stanice či deník Izvěstija. Skupinu kontroluje banka Rossija podnikatele Jurije Kovalčuka, známého blízkými styky s prezidentem Putinem.

O třicet let starší Putin se kvůli Kabajevové dostal do řečí v roce 2008, kdy se v tisku objevily informace o jejich chystaném sňatku. Sám prezident tehdy pověsti o svatbě popřel a list Moskovskij korresponděnt, který informaci otiskl, týž den skončil. Sama Kabajevová pověsti o svém vztahu s Putinem důsledně odmítala komentovat. Znovu se spekulace o poměru prezidenta se sportovní hvězdou objevily loni v létě, kdy Putin při návštěvě baletního představení v moskevském Velkém divadle oznámil novinářům rozchod s manželkou Ljudmilou.

Vladimir Putin a Alina Kabajevová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/ITAR-TASS

Se zprávou o rozchodu prvního páru se objevovala i jména případných Putinových nových partnerek. Kromě Kabajevové prý jako hlavní kremelská favoritka připadala v úvahu ruská špionka Anna Chapmanová, která byla v roce 2010 vyhoštěna z USA.

Alina Maratovna Kabajevová podle agentury TASS už dříve projevila přání složit poslanecký mandát, nyní přijala nabídku skupiny NMG. Do Státní dumy byla zvolena za Tatarstán, její místo by měl nyní zaujmout místní politik Jevgenij Grišin.