Hongkong: Maskovaný dav odpůrců „okupace“ napadl studenty

Hongkong – Policie v Hongkongu začala rozebírat zátarasy, které postavili demonstranti oponující volební reformě připravené v Pekingu. Vedení policie ale zdůraznilo, že se nesnaží demonstranty rozehnat a protestující lidé mohou v ulicích zůstat. Současně vypukly střety mezi demonstranty a asi tisícovkou jejich odpůrců – i ti se pokoušejí rozebrat barikády. Demonstranti, kteří jsou nespokojení s rozhodnutím výrazně omezit hongkongské volby, znovu o víkendu obsadili centrum města. V předchozích dnech přitom pozice, které drželi dva týdny, vyklidili v očekávání jednání.

Hongkongští odpůrci pekingské politiky obsadili některá místa v centru v pátek večer. V předchozích dnech okupaci přerušili po příslibu jednání s vládou. K tomu však nedošlo. Úřady označují blokádu za nelegální a policie oproti předchozí etapě protestů, která trvala zhruba dva týdny, proti demonstrantům vystoupila a rozebrala část barikád.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové začíná vypadat situace na místě značně dramaticky. Do centra totiž dorazila zhruba tisícovka demonstrantů, kteří jsou proti „okupaci“. „Napadli studenty a křičí na ně, aby vyklidili ulice a umožnili normální provoz. Studentům se snaží rozebrat barikády. Přivezli si dokonce auta, kterými je chtějí odtlačit. Mnozí z nich jsou maskovaní, což je minimálně podezřelé – mají na tváři roušky,“ konstatovala Šámalová. V centru Hongkongu se také shromáždily desítky taxikářů, kteří troubí a volají po znovuotevření silnic. 

Odpůrci „okupace“ zničili některé stánky první pomoci a napadli několik lidí. Podle Šámalové policie obě skupiny nakonec oddělila. Na místě se objevili dokonce členové zvláštních jednotek pro boj s mafií. K podobnému incidentu došlo už před deseti dny. Tehdy se ukázalo, že mezi těmito skupinami byli placení členové zločineckých gangů, upozornila zpravodajka. Studenti ale na svých místech zůstali. Na sociálních sítích vyzývají, aby se jich připojilo ještě víc. 

Studenti se obávají policejního násilí

Množství policistů v hongkongských ulicích obsazených demonstranty se nyní významně zvýšilo. Nedošlo ale zatím k žádným střetům mezi nimi a jednotlivými skupinami, které se v ulicích střetly. Policejní vedení tvrdí, že se nesnaží protesty narušit, účastníci prodemokratických demonstrací se však již vybavili plynovými maskami a ochrannými brýlemi v očekávání použití slzného plynu a pepřových sprejů. „Nechtějí nás dnes všechny vytlačit. Chtějí, aby byla oblast protestů co nejmenší a aby se silnice otevřely pro dopravu,“ řekl jeden z protestujících ve čtvrti Admiralty. Zdůraznil přitom, že se budou policejnímu tlaku bránit. Předseda hongkongské výkonné rady Leung Čchun-jing už prohlásil, že blokáda klíčových míst asijského finančního centra nemůže trvat donekonečna. Pohrozil, že je připraven použít k odstranění zátarasů v krajním případě i sílu.

Účastníci protestů žádají Leungovo odstoupení a zrušení volební reformy prosazené Pekingem. Podle ní bude komise jmenovaná centrální vládou nominovat kandidáty do příštích hongkongských voleb. Podle demonstrantů jde o zásadní omezení demokracie zaručené po přechodu Hongkongu z britské pod čínskou správu. Ve volbách si již nebudou moci vybírat ze širokého spektra kandidátů, budou pouze dva nebo tři. Leung odstoupit nemíní a demonstrantům vzkázal, že je „nulová šance“, že by Peking své rozhodnutí přehodnotil. To již dříve připustili i někteří organizátoři protestů, projevů nevole se přesto vzdát nechtějí.