Hlavní žalobkyně EULEX Novotná je podezřelá z braní úplatků

Priština – Hlavní žalobkyně justiční a policejní mise EU v Kosovu (EULEX) Jaroslava Novotná je prý podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Uvedl to kosovský list Koha Ditore s odvoláním na informace prokurátorky EULEX Marie Bamiehové. Kromě Češky je údajně z této korupce podezřelý také hlavní soudce EULEX Ital Francesco Florit. Mise toto podezření odmítla komentovat, Bamiehová ale byla kvůli úniku informace médiím suspendována.

Podle Koha Ditore panuje přesvědčení, že Novotná a Florit přispěli k zastavení trestního stíhání vedeného proti poslanci Fatmiru Limajovi a bývalému generálnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Iliru Tolajovi, ale také v případu exploze v jedné prištinské kavárně, v němž byli podezřelými příslušníci speciální policejní jednotky.

Bamiehová potvrdila, že existuje důvodné podezření, že vysocí činitelé EULEX přijímali úplatky za zastavení určitých trestních případů týkajících se politiků a jim blízkých osob. Nicméně hned upozornila, že důvodné podezření ještě neznamená, že jsou vinni. „Nevím, jaké je jejich vysvětlení, ale mojí povinností jako prokurátorky je takové věci oznámit. Kdybych to neudělala, poukazovalo by se na to, že jsem do toho zapletená,“ uvedla Bamiehová, která v EULEX pracuje od roku 2007. Dodala, že ona sama tento případ nemůže vyšetřovat, protože v něm vystupuje jako svědek. Pokud by informace, jimiž disponuje, byly odhaleny, měly by podle ní „šokovat Evropskou unii“. „EULEX plýtvá penězi daňových poplatníků, ale nic nedělá pro lidi v Kosovu,“ dodala.

EU zahájila svou justiční a policejní misi v Kosovu EULEX v roce 2008, aby jejím prostřednictvím pomáhala kosovským úřadům se zaváděním demokratického právního státu, především v oblastech soudnictví, policie a celní kontroly. Je to největší civilní mise, jakou kdy Unie uskutečnila. V Kosovu nyní pracuje asi 2 000 zahraničních zástupců EULEX. Kromě zemí EU se do mise zapojilo i pět nečlenských států – USA, Norsko, Švýcarsko, Turecko a Chorvatsko. V misi je i 1 200 místních expertů. Mise měla skončit letos v červnu, mandát byl ale prodloužen o další dva roky. Kromě EULEX v Kosovu působí i mezinárodní síly KFOR, tvořené jednotkami členských států NATO. Na začátku mise v roce 2000 měly až 5 900 příslušníků, ale jejich počet se postupně snižuje úměrně uklidňování situace.

Podle kosovského listu protikorupční tým při odposlechu účastníků některých kriminálních aktivit rovněž odposlouchával Novotnou a Florita, „kteří se setkávali s různými prostředníky při krytí závažných trestných činů“. Koha Ditore rovněž napsal, že do případu je zřejmě zapleten i bývalý zástupce hlavního žalobce kosovské speciální prokuratury Brit Jonathan Ratel, který prý bránil vyšetřování proti Novotné a Floritovi.

Bamiehovou suspendovali kvůli úniku informací

EULEX ve zvláštním komuniké oznámil, že Bamiehová byla kvůli úniku informací spojených s kauzou suspendována. „Byla suspendována v souvislosti s vnitřním vyšetřováním úniku důvěrných informací. Oznámení neznamená, že můžete předat důvěrné informace médiím,“ konstatoval EULEX. Prokurátorka podle AFP tvrdí, že je vystavena tlaku z vedení mise. „Není to proto, že by něco zakrývali. Chtějí mě potrestat za to, co jsem při své práci náhodou prozradila,“ řekla. EULEX v prohlášení nicméně ujišťuje, že nejde o sankci, nýbrž o ochranu před únikem informací.

Šéf mise EULEX Gabriele Meucci, který do funkce nastoupil v půlce října, se za svůj tým postavil a uvedl, že ho tvoří profesionálové, kteří mají jeho plnou podporu. „Jestliže má někdo důkazy, že byl spáchán zločin, tak ať tyto důkazy předloží odpovídajícím způsobem a nikoli přes média. Mise bude i nadále pokračovat ve svém hlavním úkolu, kterým je budování demokratických institucí v Kosovu,“ řekl. Jelikož podezření není prokázané, není to prý důvod ke znepokojení ani podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Právě nejvyšší státní zastupitelství Novotnou do funkce navrhlo.

Jaroslava Novotná se šéfkou prokurátorů EULEX stala v únoru 2012. V letech 2006–2008 byla zástupkyní národního člena ČR v Eurojustu v Haagu; poté působila jako specialistka v oblasti stíhání organizované, zejména drogové kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Praze. V říjnu 2004, kdy byla viceprezidentkou Unie státních zástupců ČR pro mezinárodní styky a vzdělávání, ji prezident Václav Klaus navrhl na členku Ústavního soudu. Senátoři ale její nominaci v prosinci 2004 odmítli – zejména kvůli jejímu dvanáctiletému členství v KSČ. V roce 2006 získala Novotná ocenění Právník roku 2006 v oblasti trestního práva.

Vydáno pod