Nehoda SpaceShipTwo - projekt vesmírného turismu má pokračovat

Washington - Projekt komerčních letů do vesmíru by měl pokračovat i přes včerejší tragickou nehodu, prohlásil miliardář Richard Branson poté, co navštívil místo neštěstí. Bransonovi patří společnost Virgin Galactics, která provozovala soukromou vesmírnou loď SpaceShip Two. Ta vybuchla při testovacím letu i se dvěma piloty. Jeden z letců nepřežil, druhý je vážně zraněný.

Havárie vesmírné lodi SpaceShipTwo ukázala, že zkoumání vesmíru si přes veškerý technologický pokrok může vyžádat lidské životy. Zatím poslední smrtelnou nehodou byla tragédie raketoplánu Columbia v roce 2003, kterou nepřežilo sedm členů posádky. 

Podle společnosti Virgin Galactics „stroj při testu utrpěl vážnou anomálii, která vyústila ve ztrátu SpaceShipTwo.“ Loď na svém 35. letu havarovala poté, co se odpoutala od letadlového nosiče - podle svědků krátce po zažehnutí motorů. Nyní probíhá vyšetřování. „Naše práce pokračuje. Zajistili jsme místo a dorazí experti z dopravního úřadu. Sedneme si spolu na několik hodin a dohodneme se dál, protože vyšetřování bude pokračovat ještě několik dní,“ konstatoval šéf výroby Kevin Mickey.

Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře

„Je to vážná nehoda a není to nic příjemného. Určitě se podepíše na budoucnosti a na ochotě dalších organizací se do toho pouštět.“

Branson, zakladatel Virgin Group a dlouholetý zastánce komerčního cestování do vesmíru, prohlásil, že byl nehodou „šokován a zarmoucen“, ale je třeba „vytrvat“. „Všechny naše myšlenky jsou s rodinami, které zasáhla tato tragická událost,“ napsal Branson v blogu. Let do Kalifornie označil za jednu z nejtěžších cest, kterou kdy musel vykonat. „Vesmír je tvrdý – ale stojí za to, vytrváme a posuneme se kupředu,“ dodal. 

Společnost Virgin Galactic plánuje mít k dispozici celkem pět vesmírných lodí SpaceShipTwo, které chce využívat k soukromým cestám do vesmíru. Cesty již bylo možné rezervovat za počáteční částku 200 tisíc dolarů (přes 4,4 milionu korun). Cestu si zamluvilo nebo složilo zálohu více než 800 lidí. „Věřím, že jednou budeme s těmito letadly létat - budeme velmi tvrdě pracovat na pochopení příčin a posunu dopředu,“ uvedl dnes prezident Virgin Galactics George Whitesides.

  • Pavel Toufar, publicista: "Nehoda vesmírné turistické lodi je něco úplně jiného než vesmírný program. To je, jako kdybychom porovnávali nehodu formule a osobního automobilu. Myslím si, že to vesmírný turismus nezastaví a nehoda bude spíš povzbuzením pro to, aby došlo k upřesnění technických věcí, které se programu týkají. Achillovou patou je u Virgin Galactics hybridní motor. Už v květnu měli problémy při statické zkoušce, kdy došlo k explozi. Musíme si uvědomit, že zkušební lety jsou velmi nebezpečné."

K výletům do vesmíru by se mělo létat z kosmodromu Spaceport America, vybudovaného v poušti Nového Mexika. Do lodi by se mělo kromě pilota vejít ještě šest pasažérů. Podle plánů měl SpaceShip Two vynést nosný letoun WhiteKnightTwo do výšky 15 kilometrů, kde se loď měla odpojit a zažehnout raketový motor, který ji vynese nad zemskou atmosféru. Vesmírný výlet měl trvat asi 2,5 hodiny.

Podle listu Los Angeles Times se na let do vesmíru přihlásily takové celebrity jako zpěvák Justin Bieber nebo herci Ashton Kutcher a Leonardo DiCaprio.  

Jde už o druhou nehodu v tomto týdnu. Soukromá americká raketa Antares bez posádky v úterý explodovala několik sekund po startu ze základny na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. Raketa měla do vesmíru vynést nákladní loď Cygnus mající na palubě 2,3 tuny nákladu pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). 

Nehody nejspíš nemají přímou souvislost. Nahrávají ale kritikům, kteří upozorňují na technické problémy a varují před privatizací vesmíru.