OBRAZEM: 50 pater nad zemí, bez jištění a poslepu

Chicago - Americký provazochodec Nik Wallenda se opět překonal, když bez jištění přešel na laně mezi mrakodrapy Marina City Towers v Chicagu – navíc se zavázanýma očima. Vše se odehrálo 50 pater nad zemí (200 metrů). Urazil přes 180 metrů. Na zemi Wallendovi tleskaly tisíce lidí. Už dříve provazochodec přešel nad Grand Canyonem nebo Niagarskými vodopády. Jeho rodina se věnuje akrobacii přes 200 let.

Když se Wallenda procházel mezi mrakodrapy, v Chicagu foukalo chvílemi rychlostí až 40 kilometrů za hodinu. „Možná si myslíte, že jsem blázen, ale přesně pro tohle jsem se narodil,“ prohlásil provazochodec, který nepoužil žádné jištění.

Díky kameře na krku sledovaly jeho kroky tisíce lidí přímo v centru města a miliony dalších pak na internetu. Padesát pater nad zemí ho čekalo další stoupání kvůli rozdílné výšce mrakodrapů. Vzdálenost 138 metrů zvládl za necelých sedm minut. Hned jak měl pevnou půdu pod nohama, už žertoval se svými dětmi. „Ahoj vespolek, tak kdo je další na řadě? Jdeš ty?“ ptal se.

Sám se ale vrátil na lano. Celých 29 metrů se jen modlil. Přežil a jeho jméno bude dvakrát v Guinessově knize rekordů - za nejstrmější stoupání i nejvyšší přechod poslepu. „Asi jste viděli, jak jsem se klepal. Lano pode mnou se třáslo. Chtěl jsem prostě jen dojít na druhou stranu a moc o tom nepřemýšlet,“ podotkl Wallenda.

Unikátní výhled z lana měl už na Niagarské vodopády - tam byl jištěný. Při loňském přechodu Grand Canyonu už ale žádnou pojistku neměl. Posledním kouskem opět dokázal, že nic není nemožné.