Nechceme vlaky zadarmo, volají slovenští aktivisté

Bratislava – Přes 20 tisíc lidí se podepsalo pod petici požadující zrušení plánů levicové vlády Roberta Fica na bezplatné cestování vlakem na Slovensku pro vybrané skupiny cestujících. Tento nárok budou mít od 17. listopadu děti, studenti a důchodci nejen ze Slovenska, ale ze všech států EU, tedy i Češi. Podle aktivistů toto opatření zaplatí Slováci ze svých daní.

Bezplatné cestování vlakem slíbila Ficova strana Směr-sociální demokracie jako jedno z opatření na zlepšení životní situace obyvatel Slovenska. Slovenské ministerstvo dopravy odhadlo, že toto opatření přijde stát ročně nejméně na 13 milionů eur (362 milionů korun), podle odborníků budou finanční dopady mnohem vyšší.

„Víme, že nic není zadarmo a že všechny náklady budou hrazeny z daní nás, daňových poplatníků,“ uvedlo občanské sdružení Nová generace, které dnes začalo před hlavním nádražím v Bratislavě sbírat podpisy pod požadavek na zrušení chystaného bezplatného cestování vlakem. Předseda sdružení Tomáš Smutný uvedl, že v uplynulých dnech tuto iniciativu na pětimilionovém Slovensku podpořilo prostřednictvím internetu přes 22 500 lidí. Petice ale nejsou pro vládu závazné.

Bezplatnou přepravu cestujících bude stát vlakovým dopravcům proplácet. Nárok na kompenzaci kromě státního přepravce ZSSK získá také český RegioJet, a to na své vlaky, které provozuje na regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem.

Vydáno pod