Návštěva „sterilizačního tábora“ stála Indky život

Dillí - V Indii zemřelo osm žen poté, co podstoupily sterilizaci v rámci veřejného programu. Přes 60 dalších pacientek skončilo v nemocnici. Dvacet z nich je ve vážném stavu. Není tak vyloučeno, že počet obětí bude ještě stoupat.

Indolog: Nucená sterilizace byla v 70. letech běžná (zdroj: ČT24)

Podle místních úředníků ženy podstoupily zákrok ve „sterilizačním táboře“, který pro ně nachystala vláda státu Čhattísgarh. Už krátce po zákroku se ale řada z nich začala cítit špatně. Televizní záběry pak ukázaly ženy, které na nosítkách přinášeli do nemocnice znepokojení příbuzní. 

„Zažívaly prudký pokles krevního tlaku, zvracení a další symptomy,“ sdělil agentuře AFP vládní činitel Čhattísgarhu. Sterilizační tábor byl podle jeho slov součástí vládního programu plánovaného rodičovství.  

Podle indického listu Indian Express operoval všechny ženy během zhruba pětihodinového operačního maratonu jeden chirurg a jeho pomocník. „Nedošlo k žádnému zanedbání povinností. Jde o zkušeného lékaře. Budeme tuto událost vyšetřovat,“ citoval list odpovědné zdravotní činitele. 

Indolog

„Smutná vzpomínka na 70. léta (nucené sterilizace) zanechala trvalou stopu na uvažování lidí, žádná politická strana si dnes netroufne vystoupit na veřejnosti s nějakou tematikou, kterou se pokouší omezit porodnost. Je to tragédie. Ve městech je trendem mít třeba dvě děti, pokud jsou lidé bohatí, tak jen jedno. Na rurální rovinu ale tento trend nezasahuje.“

Za sterilizaci auto

Indie má v současnosti asi 1,25 miliardy obyvatel a číslo neustále roste. Hromadné sterilizace se pravidelně organizují na řadě míst. Některé státy ženám nabízejí různé výhody - třeba automobil či různé domácí elektrospotřebiče.

„Sterilizační tábory se v Indii objevují celá desetiletí. Indie jako první země světa zahájila v 50. letech program plánovaného rodičovství, když se pokoušela omezit svoji narůstající porodnost,“ poznamenal indolog Zdeněk Štipl s tím, že výsledky ale přesto nebyly uspokojující. 

V 70. letech podle něj docházelo k excesům, kdy to stát zneužíval. „Za vlády Indíry Ghándiové skutečně docházelo k nuceným sterilizacím. Šlo o několik milionů lidí v průběhu pár měsíců. Ty programy tu a tam nadále probíhají. Dnes je to postaveno na bázi dobrovolnosti,“ uvedl Štipl. Motivace ve formě nějaké odměny je ale cílena hlavně na nižší vrstvy – otázkou pak je, zda jde skutečně o dobrovolnost.