Návštěvníky nákupního centra šokovaly figuríny těhotných děvčátek

Caracas – Návštěvníky nákupního centra Sambil ve venezuelském Caracasu šokovaly v jedné výkladní skříni figuríny oblečené do modrých školních uniforem pro žačky mladší 15 let. Nevládní organizace Fundana a Construyendo Futuros, které za kampaní stojí, jsou naopak nadšeny, jaké spory a rozruch se jim podařilo rozpoutat. Ve Venezuele totiž otěhotní každé tři minuty dívka mladší 18 let a 23 procent novorozenců má maminky z této věkové kategorie. Nad touto situací vyjádřila znepokojení i OSN.

„Je to strašné, ošklivé. Kdybych byla matkou, nechtěla bych, aby to mé dítě vidělo,“ řekla k těhotným figurínám osmnáctiletá Kelly Hernandezová. Její o dva roky starší přítel Auriselvia Torrealba má pro šokující kampaň porozumění: „Ano, je znepokojivé toto vidět ve výkladu. Ale je to pravda. Těhotné dívky vídáme na ulicích pořád. Čili by nás to mělo přimět, abychom o problému přemýšleli.“

V roce 2010 podle údajů OSN na 1 000 Venezuelanek ve věku od 15 do 19 let připadlo 101 porodů, což bylo jedno z nejvyšších čísel v Latinské Americe. Úmrtnost rodiček - 92 na 100 tisíc porodů - odpovídá regionálnímu průměru.

Kampaň rozpoutává debatu o sexuální výchově v zemi, kde porodnost nezletilých dívek patří k nejvyšším v Jižní Americe. Socialistická vláda se chlubí, že během 15 let, co je u moci, se výchova a dětská práva výrazně zlepšily. Nevládní organizace ale soudí, že je záhodno zlepšit sexuální výchovu a že rodiče by měli tento problém brát vážněji.

„Je zábavné vidět, jak lidé reagují, když jdou okolo. Toto téma je ve Venezuele tabu, ale chceme, aby se o tom mluvilo,“ řekla šéfka organizace Construyendo Futuros Thalma Cohenová. „Někteří lidé zuří a stěžují si. Jiní nám ale blahopřejí,“ dodala.