Missis Petrohradu má problém: Asiatka - a navíc kritizuje Putina

Petrohrad - Nová Missis Petrohradu Viktoria Maladajevová má v Rusku problémy kvůli svým politickým názorům. Je jí 25 let, vystudovala vysokou školu ekonomickou, má tříletou dceru a před dvěma týdny vyhrála titul nejkrásnější vdané ženy v Petrohradu. Zvítězila u poroty i v internetovém hlasování, přesto teď čelí lavině útoků a výhružek za svou kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Tomu vyčítá hlavně postoj vůči Ukrajině.

Maladajevová pochází z Burjatské republiky na jihovýchodě Ruska blízko hranice s Mongolskem, proto má asijské rysy. Sama za výhradami vidí některé soutěžící, které se nesmířily s porážkou. „Ptaly se, proč soutěžím v Petrohradu, když jsem z Burjatska. Žiji tu sice už devět let, ale pro ně nevypadám jako žena z Petrohradu,“ říká Viktoria. Organizátoři ale stojí za ní.

Mrs. Petrohrad čelí výhrůžkám za kritiku Putina (zdroj: ČT24)

Nová královna krásy netušila, co bude po vítězství následovat. Na své webové stránce totiž vyjádřila nesouhlas s politikou prezidenta Putina: má na mysli třeba zabrání Krymu i omezování svobody slova a kontrolu sdělovacích prostředků. Rusko se podle ní vrací mezi rozvojové země.

Viktoria Maladajevová na sociální síti VKontakte.

Viktoria čelí nenávistným a rasistickým výhrůžkám. Její protivníci ji na ruských sítích označili za nepřítele lidu a kdosi dokonce napsal, že by ji obyvatelé Petrohradu měli ostříhat dohola a utopit. Letošní nové vlně ruského patriotismu vadí vše, co je jen byť lehce namířeno proti Putinovi. Radikální nacionalistické nálady přikrmují v souvislosti s konfliktem na Ukrajině oficiální média - zvláště televize, konstatují odborníci.

Viktoria nicméně v Petrohradu chce zůstat a je připravena čelit i dalším útokům. Kromě nich totiž přicházejí i vzkazy o podpoře - a to nejen z celého Ruska, ale i z ciziny.

V roce 2012 se o podobný poprask postarala na finále soutěže Miss Earth ruská kráska Natalija Pereverzevová. Ta při konverzační disciplíně o své zemi sice řekla, že Rusko a lidé v něm jsou pro ni vším, hned ale dodala, že Rusko je chudá a strádající země. „Mé Rusko je trpící zemí, nemilosrdně roztrhanou na kousky chamtivými, neupřímnými, nevěřícími lidmi… Mé Rusko je tepnou, ze které několik vyvolených odvádí jeho bohatství. Mé Rusko je žebrák. Mé Rusko nedokáže pomoci starým lidem a sirotkům a jako z potápějící se lodi z něj utíkají inženýři, lékaři i učitelé, protože nemají z čeho žít,“ řekla tehdy Miss Ruska. Zatímco ji jedni doma zatratili a označili její projev na mezinárodní scéně za nepřípustný, druzí jí naopak podpořili.