Na Slovensko dorazili vězni z Guantánama – bezdůvodně je tam drželi 13 let

Bratislava - Na Slovensko dorazili dva vězni, o jejichž propuštění z věznice na základně Guantánamo ve čtvrtek informovaly Spojené státy. Jde o dva muže původem z Jemenu a Tuniska. Podle slovenského ministerstva vnitra nepředstavují bezpečnostní riziko, protože prý nikdy nebyli obviněni z žádného zločinu. Byli zařazeni do tříletého integračního programu, který by jim pomohl zapojit se do společnosti. Žádné další podrobnosti ani místo pobytu propuštěných úřady nesdělily.

USA nyní z Guantánama propustily pět vězňů, kromě dvou mužů přesídlených na Slovensko to byli další tři Jemenci, kteří zamířili do Gruzie. Všichni tito muži strávili na Guantánamu dvanáct až třináct let, nikdy nebyli obviněni, a nedostali se tedy k soudu. Podle slovenského ministerstva vnitra skončily za mřížemi neoprávněně, protože se nepodílely na žádných teroristických činech zamířených proti USA či dalším zemím.

Slovensko už přijalo z Guantánama celkem osm propuštěných vězňů, první z nich v roce 2010. Koncem loňského roku šlo o tři Ujgury, jejichž přesídlení na Slovensko se nelíbilo Číně. Peking tehdy proti tomu protestoval a žádal jejich vydání, protože podle něj jde o teroristy, kteří představují bezpečnostní hrozbu.

Věznici na Guantánamu založily USA pro osoby podezřelé z teroristické činnosti v roce 2002, po teroristických útocích na New York a Washington. Na Guantánamu v současnosti zůstává 143 vězňů z původních 750. Propouštění bude pokračovat v rámci obnovené snahy amerického prezidenta Baracka Obamy toto zařízení uzavřít, což Obama slíbil v předvolební kampani.

Ministerstvo zahraničí USA se snaží přimět další země, aby přijaly 74 vězňů, které Spojené státy už nepovažují za nebezpečné. Ze zbylých vězňů má být 36 drženo dál bez vzneseného obvinění, 23 čeká na proces a ostatních deset je právě souzeno nebo už odsouzeno.