Rodina zastřeleného černocha odsuzuje verdikt i pouliční násilí

Ferguson - V americkém městě St. Louis začal druhý den protestů v souvislosti s osvobozujícím verdiktem nad bělošským policistou, který v srpnu na předměstí Fergusonu zastřelil černošského mladíka. Demonstranti podle agentury AP obsadili schodiště tamní soudní budovy. Rodina zastřeleného Michaela Browna násilné protesty odsoudila. Zároveň se ale postavila proti rozhodnutí poroty. Rodina požaduje řádný proces. Její advokát také navrhl, aby američtí policisté u sebe vždy měli kamery.

Podle AP dnes rozhněvaní protestující povalili zátarasy a pronikli na schodiště budovy federálního soudu v centru St. Louis. K budově odpoledne přišlo zhruba 300 lidí v průvodu, jenž vyšel z místního parku. „Vy jste ho neobvinili, my budeme bojovat,“ provolával zástup demonstrantů. Šlo o jeden z několika dnešních protestů v oblasti St. Louis. Do odpoledne
místního času ale nebyly hlášeny výtržnosti jako předchozí noc.

Igor Lukeš, profesor, Boston University

„To, co se tam děje, je výrazem chudoby. To je to hlavní. Řešení téhle situace najdeme, jen pokud se nám podaří snížit její intenzitu v enklávách amerických měst.“

Právníci Brownovy rodiny podrobili ostré kritice práci velké poroty. Benjamin Crump a Anthony Gray řekli, že proces byl nespravedlivý, protože žalobce v případu má konflikt zájmů a protože policista Wilson nebyl podroben křížovému výslechu. Podle nich měl být k případu přidělen zvláštní žalobce.

„Máme usilovné námitky proti tomuto státnímu zástupci a celému procesu. Poté, co jsme prošli většinu informací spojených se včerejším procesem, považujeme rozhodnutí soudu za naprosto neférové. Michaelova rodina s verdiktem nesouhlasí a žádá jeho přehodnocení,“ konstatoval Crump.

Porota tvrdí, že se výpovědi 70 svědků rozcházely a že nedostala dost důkazů potřebných k obvinění. Úřady jsou přitom otevřenější než kdy předtím. Vůbec poprvé ukázaly fotografie policisty těsně po střelbě. Z jindy tajného jednání zveřejnily všechny spisy čítající stovky dokumentů.

With schools and services closed in Ferguson, library hosts children with nowhere to go —http://t.co/2H15eLks7n pic.twitter.com/M7cHPXke1Q

Při nepokojích shořely v noci ve Fergusonu až desítky budov a několik policejních vozů. „V ulicích nyní panuje klid. Policie považuje oblast za místo činu, nikoho tam nepouští. I na dálku je vidět rozbité sklo a vypálené obchody. Z některých stoupal ještě ráno dým,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček. Kolem prý postávají skupinky lidí s kbelíky a košťaty, kteří jsou připraveni začít s úklidem.

Zpravodaj ČT z místa:

„To, co se dělo v noci ve Fergusonu, je bezprecedentní. Ještě nikdy nezažil takové nepokoje. Smutných příběhů může být víc. Majitelé vypálených obchodů jsou totiž často drobní podnikatelé, pro něž zničený obchod může znamenat konec.“

Město ovládly výtržnosti po rozhodnutí poroty neobvinit bělošského policistu, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. K žádným vážným zraněním sice nedošlo, celkem 14 osob ale zranění utrpělo. Policie zadržela minimálně 61 lidí, většinou za nezákonné shromažďování nebo žhářství. Úřady pro dnešek uzavřely i tamní školy.

Most #Ferguson protestors, even last night, were nonviolent. Imagine your kid is gunned down, killer not even charged. Kudos for restraint

Ve městě je podle Řezníčka možné zahlédnout i národní gardu, což svědčí o stoupající nervozitě. „Místní policie tvrdí, že na to, aby mohla zvládnout takové nepokoje, potřebovala 10 tisíc lidí v uniformách,“ podotkl Řezníček. Pravděpodobnost, že dojde na další incidenty i dnes večer, je velice vysoká.

Co se od srpna dělo ve Fergusonu

K incidentu došlo devátého srpna 2014 v americkém státě Missouri. Policista Darren Wilson na ulici zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. Těsně předtím se měl zaplést do loupeže v obchodě, o tom ale policista Wilson neměl vědět.

Existují dvě základní verze, s nimiž strany při popisování události operují. Jedna, kterou říkají obhájci rodiny Michaela Browna, je, že chlapec byl zabit, když měl ruce nad hlavou. Policista ale tvrdí, že ho mladík napadl.

Pietní shromáždění za památku mrtvého Browna záhy přerostlo v nepokoje. Už o dva dny později docházelo k rabování, žhářství, ničení majetku i napadení policisty. Jedenáctého srpna začala FBI s vyšetřováním, Wilson byl postaven mimo službu. Celonárodní pieta se konala třináctého srpna.

Následující den byl s úmyslem uklidnit situaci pověřen dohledem nad Fergusonem černošský policista Ron Johnson. Na komunitu, kde jsou dvě třetiny lidí Afroameričané, totiž v tamním policejním sboru připadali jenom tři policisté tmavé pleti. Na šestnáctého srpna vyhlásil guvernér Missouri Jay Nixon zákaz nočního vycházení a následně povolal národní gardu, která zajišťovala klid několik dnů. Předběžné výsledky pitvy ukázaly, že Browna zasáhlo šest kulek, z toho dvě do hlavy. Situaci ve Fergusonu zhoršilo, když policisté zastřelili 23letého černošského muže, který na ně po krádeži v obchodě útočil nožem.

Demonstrace se krátce vrátily koncem září, když došlo k požáru u památníku Michaela Browna, velké čtyřdenní manifestace probíhaly v druhém říjnovém týdnu. Stav ohrožení ale guvernér Missouri vyhlásil až v polovině listopadu, kdy zasedala velká porota a blížil se den verdiktu.